Vandaler - skärp er! - News55
Annons
Annons

Vandaler – skärp er!

Få saker skrämmer mig lika mycket som fanatiker. De är alla, utan undantag, en fara för sin omvärld. Detta gäller även inom idrotten. Efter vandaliseringen: Var kan Zlatan nu stå staty i lugn och ro?

 

Annons
Annons

Man kan vara rädd för mycket i vår samtid, men få saker skrämmer mig lika mycket som fanatiker. De är alla, utan undantag, en fara för sin omvärld. Den ”tro” de vurmar för kan vara en speciell sorts mat, en religion, hat mot pälsuppfödning eller ilska över giftutsläpp, för att ta några exempel. Ofta har det börjat helt sansat för att sedan accelerera till oacceptabel nivå.

Detta gäller även inom idrotten. Visst, jag hyser den största förståelse för att man älskar en klubb, hejar på dess representanter, gläds åt segrar och gråter över storstryk. Men hallå, låt det stanna där!

När en gudabenådad fotbollsspelare som Zlatan Ibrahimovic vid 38 års ålder blir staty i sin gamla hemstad Malmö är det för att visa stolthet över en kille som startade på noll, eller möjligen strax därunder, för att sedan bli en världsstjärna. Ett exempel på att den som vill och anstränger sig kan komma någonstans, tvärt emot alla odds.

Så tar Zlatan ett nytt steg i sitt liv som (stenrik) affärsman: han köper in sig i Hammarby IF, en klubb i Stockholm.

Det skulle han inte ha gjort. I alla fall inte om man frågar runt på gator och torg i Skåne. Vilken ilska! Raseriet över detta ”förräderi” vet inga gränser. Att det var en omöjlighet för Zlatan att investera i sin egen gamla hemmaklubb spelar ingen roll: vad har han i Hammarby att göra?

Annons
Annons

Hade det nu stannat vid verbal ilska hade det varit smällar av den sort offentliga personer får vänja sig vid att ta.

Men icke. Den där statyn skulle förstöras! Den fick en toaring om halsen, och en repsnara. Den sprejades med färg. Den försågs med mer kludd. Mordhot dök upp. Och någon kom med verktyg och började såga metall-Zlatan i benen. Som om någonting skulle bli bättre av att bilden av killen som nyss var en älskad Idol och Stjärna blev vandaliserad! Konstnären bakom skulpturen, Peter Linde, blev ledsen, eftersom han tvingas se sitt verk förstöras, det framgår av en intervju med honom som Sveriges Television gjort. Nä, någon respekt för konsten kan man inte räkna med, inte den här gången.

Nu tyder allting på att statyn måste flyttas. Att bevaka den dygnet runt som polisen gör med julbocken i Gävle blir ju både knepigt och kostsamt. Då står bocken ändå bara på torget i jultid. Zlatan skulle, var det tänkt, stå för evigt där han från början placerades, utanför Malmö stadion.

Var kan Zlatan stå staty i lugn och ro? Måste han lämna det Skåne där han växt upp och där karriären startade? Friends arena har föreslagits, en möjlig lösning?

Annons

Om han har en egen åsikt eller tagit åt sig av protesterna har jag förstås inte en aning om. Men den där vandaliseringen som pågår i Malmö, den är faktiskt kriminell och borde stoppas, det är ju självklart. Även om vi vet att polisen där har en hel del annat att pyssla med också.

Fast om man nu ändå kommer på bättre tankar och slutar skita ner Zlatan – lämna då också bengalerna hemma nästa gång det är match! De passar lika dåligt på läktaren som hysteriska fanatiker utan sans och måtta. Den där energin och det enorma engagemanget skulle kunna kanaliseras till något bättre: satsa på ett knattelag som behöver hjälp, som kan få fram nya stjärnor kanske?

Eventuellt måste denna önskan uttryckas på ett språk som (delar av) fotbollspubliken själv använder och rimligen därmed förstår: Skärp er, era jävla idioter!

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Vad är det partistrategerna inte förstår?

     

  Sverker Olofsson
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
 5. Hur beter sig folk i tunnelbanan?

  Christina Kellberg skriver under “Erfarna tankar” om hur tunnelbaneresan har förändrat...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vandaler – skärp er! Vandaler – skärp er!