Varför döljer ni köttets ursprung? - News55
Annons
Annons

Varför döljer ni köttets ursprung?

Annons
Annons

Jag känner mig lurad av matproducenterna.

Jag tillhör de som är ganska noga när jag handlar i livsmedelsaffären och som alltid köper svenskt kött. Det gör jag av olika skäl men främst för att jag då vet att djurhållningen varit bra, för att jag vill gynna svenska bönder och att jag är orolig för att bli sjuk av köttets bristande kvalitet.

Jag minns när Galna ko-sjukan, eller BSE, härjade på 1990-talet. Det var en sjukdom som drabbade nötkreatur, bland annat orsakad av att de hade utfodrats med kött- och benmjöl. Sjukdomen kunde överföras till människan och heter då Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Det är en obotlig hjärnsjukdom som orsakar demens och leder till döden.

      LÄS MER: Knorr mörkar köttursprunget i Soldatens ärtsoppa: “Vi har valt att inte ange det”

Storbritannien var det land som hade flest fall av Galna ko-sjukan och där både djur och människor drabbades. Men även andra länder utfodrade trots detta sina djur med benmjöl. Det ledde bland annat till att Tyskland och Frankrike vägrade importera kött från Storbritannien och Irland, och till att jag idag är mer noggrann med vilket kött jag handlar i butiken.

Annons
Annons

Reglerna säger att allt kött ska vara märkt med sitt ursprungsland. En svensk flagga betyder att det kommer från Sverige. Det är viktigt för mig även idag. I Sverige är det nämligen förbjudet att utfodra djur med kött- och benmjöl sedan 1986 och i EU sedan 2001.

      LÄS MER: Fem färdigrätter där tillverkaren inte vill berätta var köttet kommer ifrån

Men när det gäller andra matprodukter som innehåller kött gäller inte samma regler kring ursprungsmärkning och innehåll. Ni minns väl exempelvis skandalen med lasagnen som innehöll hästkött istället för nötkött? Och varifrån kommer köttet i alla andra frysta och färdiglagade rätter?

Jag tycker att det är märkligt att färdiglagad och fryst mat inte lyder under samma regler som annat kött då jag som konsument vill veta varifrån köttet kommer. Bara för att jag köper en produkt med ett typiskt svenskt namn betyder inte det att dess innehåll har svenskt ursprung.

Det är dags för en regeländring och krav på ursprungsmärkning även av dessa produkter. Dags för livsmedelsproducenter och butiker att ta sitt ansvar och ännu en gång lyssna på oss konsumenter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

  1. Vinet som passar till allt – utom filmjölk

    Bara för att vinet är gott betyder det inte att vinet passar till allt. Ibland blir jag förvånad...

    Johan Franco Cereceda
  2. Sverker Olofsson: Vi har skapat ett otryggt samhälle

    Aktuellt kom igång 14 minuter för sent för några dagar sedan. Tydligen var det problem med morgo...

    Sverker Olofsson
  3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

    Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

    Ulf Elfving
  4. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

    Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

    Artur Ringart
  5. Räkna inte bort de äldre – generationerna behöver varandra

    Låt mig ta med er till USA och ett exempel på vikten av åldersmässig mångfald. Detta för oss t...

    Jan Scherman
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Varför döljer ni köttets ursprung? Varför döljer ni köttets ursprung?