News55

Varför pratar vi om män som offer för #metoo?

Artikelbild
Marianne Rundström
Marianne Rundström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 dec. 2017

Tre män fanns i plenisalen när #Metoo nyligen debatterades i riksdagen. Det kanske är mest kvinnor som pratar om rörelsen, men de gör det å andra sidan överallt och fullt förståeligt hela tiden. Äntligen lyssnar någon på deras berättelser denna historiska höst. Några säger att det är revolutionerande och jag kan bara hålla med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men på den tillställning jag var på häromkvällen var det könsblandat och runt barborden talade man om alla offer i kampanjen. Jag lystrar och plötsligt fattar jag.

I det här sammanhanget är det inte kvinnorna som betraktas som offer. Det är männen.

      LÄS MER: Övergrepp kan inte längre överskuggas av makt eller konstnärskap

Samtalen handlar om män som nu pekas och hängs ut till en gläfsande folkdomstol, inte minst på sociala medier. Män som får lämna sina positioner och vars liv i många fall trasas sönder. Det är dem som är föremål för mingelsamtalet som jag tjuvlyssnar på.

Och det har gått undan. Den aldrig sinande floden av berättelser som har berört mig djupt. Det som började med några medie- och kulturpersoner, kända sen länge för sina gränsöverskridande beteenden. Fasansfulla berättelser om förnedring, utnyttjande och rena övergrepp. Övergrepp som inte anmälts och passiva chefer har sett mellan spretande fingrar i decennier.

Men nu ryker de, det kommer nya avgångar varje dag och det finns gott om lediga jobb just nu. Knappt en vindil mellan anklagelse och avsked.

Man måste kanske fråga sig hur rättssäkert Sverige egentligen är denna höst om allvarliga anklagelser inte prövas och den praxis som gällt i evigheter att man inte är dömd förrän just dom fallit sätts ur spel?

      LÄS MER: Iskylan sprider sig i landet jag varit så stolt över

ANNONS

Ängsligheten har följt i Metoo-kampanjens spår. Ingen ska kunna säga att ingenting har gjorts … trots att det i många fall stämmer. Många händelser som nu kommer upp till ytan handlar om händelser som har ingträffat för årtionden sedan. En del prövade och med konsekvenser, andra anklagelser av allvarligaste slag, men måste inte rättsordningen ha sin gång?

Metoo är något av det bästa som hänt. En gnista som blev en låga som blev en ostoppbar eld som förändrar för all framtid.

Lika säker som jag är på att rörelsen har bidragit till en bestående förändring, lika förväntat är bakslaget. För det kommer. Frågan är vad en motrörelse har att hämta i för snabba åtgärder där rättssäkerheten sätts åt sidan och där rena Vilda Västern i pressetiken åsidosätter regler som tidigare varit en självklarhet.

Metoo är ingen kvinnofråga, rörelsen och förändringen är lika viktigt för alla.

I bästa fall leder höstens omskakande vittnesmål till ett maskulint ansvar, i sämsta fall att offerkoftan åker på och modiga kvinnors vittnesmål hamnar i skuggan.

Time Magasin utsåg Metoo till Årets person. Nu gäller det att hålla glorian på rätt plats. På rätt huvud.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS