Varför ska vi bara se på när våra parker skitas ner av huliganer? - News55
Annons
Annons

Varför ska vi bara se på när våra parker skitas ner av huliganer?

Annons
Annons

Vad är det för fel på folk? Hur kan det hända, gång på gång, att till synes vanliga och till vardags förmodligen hyggligt vettiga män förvandlas till vedervärdiga svin för att det drar ihop sig till fotbollsmatch?

Jag gjorde en sväng i centrala Stockholm i onsdags, den dag som så många tillresta engelsmän och holländare skulle avsluta på Friends Arena i Solna med mötet mellan Manchester United och Ajax. En fin titel hägrade: seger i Europa League.

Hela Kungsträdgården vibrerade av fotbollsfeber. Holländare i orange fotbollströjor, britter i röda, ganska många med Ibrahimovic på ryggen, även om Zlatan inte kunde spela efter sin skada. Alla bord på uteserveringarna var fulla. Fullt var det också på stensocklar och parkbänkar. I var hand en öl (ja, vin såg jag ingen som drack, absolut inget alkoholfritt som kaffe eller cola heller!).

      LÄS MER: Hur ska vi minnas vår historia?

Annons
Annons

Utanför puben Engelen i Gamla Stan var det knökfullt och ljudnivån hög inte bara kring borden på uteserveringen utan i hela gatukorsningen. Holländska och engelska hojtanden dränkte trafikljuden. Att ta sig fram mellan ölsejdlarna var inte enkelt. Ryggtavlor i gränden runt hörnet visade ett rörelsemönster som fick mig att känna att jag smygkikade in i en pissoar. Tre stadiga svenska poliser stod mitt i smeten och tittade på, de var de enda männen som inte drack öl såvitt jag kunde se. Något annat gjorde de inte heller … de var förvisso i väldigt klar minoritet.

Ett stenkast därifrån ser jag samma bild, hör jag lika högljudda röster, konstaterar jag att ölen forsar ner i strupar som förmodligen känns torra efter allt skrikande. Och då är det ändå flera timmar kvar till avspark.

Matchen såg jag lite av på tv. Då hade jag också fått klart för mig att “fotbollsentusiasterna” fördrivit en del av väntetiden i och runt säkerhetskontrollen med att ofreda tjejer, till och med en tv-reporter i direktsändning!

      LÄS MER: Hockey var stort, roligt och rent av lite viktigt – men nu?

När saken var klar och Manchester U kunde höja bucklan blev det naturligtvis brittisk segerfest medan holländarna dränkte sina sorger.

Annons

Men dränkta blev också Stockholms gator: av skit, piss, skräp. Berg av plastpåsar, glasflaskor, pappkartonger som under parollen ”Släpp allt där du råkar stå” hamnat på marken och fanns kvar när de så kallade idrottsvännerna raglat vidare i natten.

Den här gången var det utländska så kallade fans som syntes mest, svenskarna var kanske på sina jobb på eftermiddagen, men vi ser de här tendenserna kring helsvenska fotbollsmatcher också.

Frågan kvarstår: vad är det för fel på folk? Och varför ska vi bara se på när våra gator och parker skitas ner av huliganer? Ja, inte bara se på, förstås. Vi betalar ju städningen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. Med pannben av pansarplåt går det inte att diskutera

  När detta skrivs är det dagen efter, den 9 november. På riktigt. Dagen efter att USA:s väljare...

  Paul Ronge
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
 4. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 5. Kön till liv och död måste vara rättvis!

  Alla borde vara oroade över de senaste neddragningarna på två sjukhus i Stockholm, skriver Sverke...

  Sverker Olofsson
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Varför ska vi bara se på när våra parker skitas ner av huliganer? Varför ska vi bara se på när våra parker skitas ner av huliganer?