Vem tänker på de pensionärer som har det sämst? - News55
Annons
Annons

Vem tänker på de pensionärer som har det sämst?

I dag kom nyheten att inkomstpensionen höjs med 4,2 procent. Det är så klart bra att det tillförs pengar till pensionärerna. Det behövs. Men vem tänker på de som har det sämst?

Annons
Annons

Vad har det blivit av solidariteten? När jag var ung på sjuttiotalet var solidaritet ett honnörsord. Då talade vi om solidaritet med människor i tredje världen och om solidaritet med de som hade det sämst ställt i samhället.

Det är sådana tankar jag får när jag läser om dagens besked. De som i dag redan har lägst pension får inte tillgodoräkna sig något av den höjda pensionen.  Ett antal byråkratiska bestämmelser utestänger dem från möjligheten att få en mer dräglig levnadsstandard.

De med garantipension får till och med en sänkning av sin pension med 30 kronor per månad. De som har det sämst får det alltså ännu sämre och jag undrar vad de nu ska tvingas spara in på.

Det finns mer pengar i systemet får vi veta i dag. Det låter fantastiskt bra. Låt oss då ta tillfället i akt och göra systemet mer vänligt sinnat mot de som i dag redan har det sämst.

Låt oss ta tillfället i akt att damma av forna tiders solidaritet. Vi kan inte nöja oss med den skattesänkning som regeringen har utlovat. Den räcker inte för den kommer att ätas upp av höjda avgifter.

Mer pengar till pensionärerna är bra. Men man kan lätt lockas att förbise hur verkligheten och historien ser ut.

Den här ökningen av pensionerna kompenserar på intet sätt pensionsbromsen och att vi pensionärer betalar mer i skatt än löntagarna.

Annons
Annons

Christina Rogestam är ordförande för SPF Seniorerna och hon säger att ”Det faktum att vi först sju år senare äntligen kommer ikapp 2009 års pensionsnivå är en tydlig signal på att pensionssystemet inte levererar som utlovat. Hur många löntagare hade accepterat att nästa år få en lön som är snäppet högre än lönen de hade för sju år sedan?”

Och ni som är unga i dag. Tänk på att vara anställda i ett företag med kollektivavtal. Då tjänar man också in tjänstepension som i slutändan kan betyda upp till 20 procent högre pension än om man bara har den allmänna pensionen. Även om det känns avlägset så ha pensionen i åtanke när du tar ett jobb eller när du ska löneförhandla. För vi blir alla äldre. Garanterat.

Populära erfarna tankar

 1. Jag gick i min pappas fotspår på Mallorca

  I januari 2017 dog min pappa, 89 år gammal. Det var ofattbart då och är fortfarande. Efter pensio...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. Så undviker du att framstå som en digital relik

  Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är...

  Ulrika Good
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför kastade någon syra i hennes vackra ansikte?

  Jag går ombord på tunnelbanevagnen och ställer mig i gången. Snett framför mig sitter en vacker...

  Christina Kellberg
 5. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Vem tänker på de pensionärer som har det sämst?
Läs nästa artikel Vem tänker på de pensionärer som har det sämst? Vem tänker på de pensionärer som har det sämst?