Vi över femtio är inte uträknade än - News55
Annons
Annons

Vi över femtio är inte uträknade än

Annons
Annons

Någon kanske kommer ihåg scenen i “Stekta gröna tomater” där rollfiguren som spelas av Kathy Bates precis ska köra in på en ledig parkeringsruta när två unga tjejer sniker förbi i en folkacab och tar den tilltänkta platsen. “Face it, lady, we’re younger and faster!” säger de med försmädliga leenden när de trippar ur bilen.

Precis så där känns yrkeslivet ibland när man passerat femtio. De unga och snabba armbågar sig före och tar de åtråvärda positionerna på arbetsmarknaden. I många yrkeskategorier är det nästan bara den ungdomliga energin som värderas. Musikindustrin, exempelvis, är ett gebit som har en stark ungdomsfixerig.

      LÄS MER: Inom politiken ljugs det som aldrig förr – och det går hem

1953, när han var 38 år gammal, uppträdde Frank Sinatra i Finspångs folkets park för 537 personer och tidningen Se skrev efteråt: “Sinatra var inte märkvärdigare än att vi här i Sverige kan ställa upp hundra pojkar och flickor som kan jama refränger lika verkningsfullt som han”.

1979, när Sinatra hunnit fylla 64 år, spelade han in ett album som bland annat innehöll en tolkning av “New York, New York”.

Annons
Annons

Vad vill jag säga med detta? Jo, från att vara i princip uträknad reste sig Sinatra igen och blev bättre än någonsin tidigare. Efter att han fyllt femtio producerade han vad många anser vara sin bästa musik och fick dessutom en av sina odödliga och allra största hits.

      LÄS MER: Kockarnas kamp – en genuin korvfest

Att ha livserfarenhet och tyngd gör fler än Frank Sinatra till bättre yrkespersoner. Många av oss kanske har en “New York, New York” kvar att skapa i våra yrkesliv, så räkna inte ut oss för tidigt. Märk väl att det här är en väg som är dubbelriktad. Att det inte funkar att stagnera i ett det-var-bättre-förr-tillstånd som inte håller sinnet öppet för nymodigheter. Ska man vara en värdefull tillgång i mogen ålder gäller det att inte bara ha gamla meriter på repertoaren.

Annons

Alla som sett “Stekta gröna tomater” minns vad som händer efter att de unga tjejerna hånat Kathy Bates och tagit hennes parkeringplats. Att det är då hon trycker gasen i botten och rammar den lilla folkan med orden “Face it, girls, I’m older and have more insurance!”. För det är ju det vi som levt lite längre har. Försäkringar i form av erfarenhet och kunskap om alla situationer och uppgifter vi löst längs livets stig. Vi behöver kanske inte bokstavligt ramma någon för att påtala detta, men ibland är man allt bra sugen på att ge den erfarnes svar på tal på ungdomsfixeringen.

Face it, we’re older and have more insurance.

Populära erfarna tankar

 1. Därför ska du älska den hatade skatan

  Du har också hört det. Hur en kvinna plötsligt kallas för ”skatan”. Det är inte menat so...

  Aina Bergvall
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Iskylan sprider sig i landet jag varit så stolt över

  Det är ganska trångt på tunnelbanan, lite varmsvettiga vibbar. Alla tittar ner i sina mobiler. In...

  Marianne Rundström
 5. Därför räcker det långt med att bara vara mormor

  Vet du vad som skiljer en farfar från hans barnbarn? Jo, att barnbarnet inte visar bilder på sin f...

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Vi över femtio är inte uträknade än Vi över femtio är inte uträknade än