Släpp kroppen fri med Zumba - News55
Annons
Annons

Släpp kroppen fri med Zumba

Annons
Annons

Zumban har intagit Sverige, från Haparanda till Ystad. Många tusen kommer att delta i detta latinoinspirerade dansträningspass nu när höstterminen börjar. Att det lär finnas 150 miljoner utövare av Zumba i hela världen borde ha imponerat på mig, men i början hatade jag Zumban.

Här hade några smarta marknadsförare i USA paketerat de latinamerikanska dansrytmerna under nytt namn och globalt lanserat Zumba som ett nytt, copyrightskyddat varumärke. Vilken fräckhet. De latinamerikanska folkdanserna är ett kulturarv och tillhör folken i Latinamerika.

Zumban, tyckte jag upprörd, var som plundringen av inkaguldet fast i ny tappning. Aldrig att jag skulle vifta på rumpan till latinomusik och bli delaktig i den koloniala stölden av det latinamerikanska folkets immateriella kulturarv!

Men så hände det att doktorn på den årliga hälsokontrollen gav sin obevekliga dom: “Förhöjda blodsockervärden. Metaboliskt syndrom. Ät sundare, motionera varje dag!”.

Gudarna skall veta att svettiga rundor i skogen ”the scandinavian way” inte är min grej, jag är en asfaltblomma från storstaden Buenos Aires.

– Gå på Zumba! Du kommer att identifiera dig med hemtrakternas toner och då blir motionen av, det rådde mig en ursvensk besserwisserväninna.

Annons
Annons

– Du, hemtrakternas toner för mig är den melankoliska rioplatensiska tangon, inte glada tropikrytmer, bet jag av.

      LÄS MER: Min gråtfyllda flykt ut ur Zumbasalen

Den colombianska dansen cumbia ingår i zumbakonceptet. Avståndet mellan Buenos Aires och Bogota är lika stort som mellan Stockholm och Sicilien. Inte är väl Tarantella hemtraktstoner för en Dalmas?.

Fylld av inre motstånd gick jag på mitt första zumbapass. Skulle en rund, erfaren kvinna med en platt rumpa (mer kastiliansk än tropisk), våga härma de outtröttliga kubanska “mulatas” med sina aprikosformade bakar när de rör underkroppen till salsarytmerna?

– Allt är tillåtet, ni är bjudna på ZUMBAPARTY! skrek ledaren.

Det blev ”lösenordet”. Den dansgalna inom mig kom ut ur garderoben.

Kroppen blev fri som en kalv på grönbete och den botaniserade glatt bland zumbakonceptets fyra grunddanser: salsa, merengue, cumbia och reggaeton (kan en tant verkligen dansa reaggaeton? Ja, det kan hon, se på mig). Brasiliansk samba, flamenco, afro och orientinspirerad musik kan också förekomma i mindre doser.

“Man låter sig hänryckas av härlig musik, det blir en lustfylld träning!”, det sa Johan Holmsäter, grundaren av Friskis & Svettis, redan på 80-talet.

Annons

En zumbadansklass och ett Friskis & Svettis-gympapass är gruppträningskusiner. Båda koncepten innehåller uppvärmning, styrka, nedvarvning och stretch. Båda har små ”koreografier”, lätta att komma ihåg i stunden. Båda varvar snabba rytmer med lugna, båda förmedlar massor av gruppentusiasm som peppar upp individen.

Beto Perez, konstnärlig grundare av Zumba, du är förlåten för att ha tillåtit entreprenörerna Alberto Perlman och Alberto Aghion att paketera ditt latinamerikanska danskulturarv. Ni gjorde det med heder, grundade ett globalt företag som sprider Latinamerikas dansfilosofi i hela världen. Dansa för att manifestera livsglädjen men framförallt: dansa för att ”låta dansen föra bort sorgerna”. Många latinosångtexter uttrycker smärtan förklädd till glädje och därmed blir dansen en besvärjelse mot det onda.

I det ålderssegregerade Sverige är Zumba den mest antisegregerande aktiviteten som finns. I den typiska zumbaklassen viftar kvinnor i alla åldrar från 18 till minst 80 år (och några få män) på rumpan till latinorytmerna tillsammans. För känsliga ”60+ leder” har Beto skapat ”Zumba Gold”.  Alla är välkomna, även en numera (tack vare Zumban) bara lätt överviktig, melankolisk svenskargentinska från Rio de la Plata som jag.

Populära erfarna tankar

 1. Sverker Olofsson: Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra?

  Var står egentligen Public Service i frågor som har med nationell rättvisa att göra. Häromdagen...

  Sverker Olofsson
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Lena Andersson på Sverigeturné

  ”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Gr...

  Artur Ringart
 5. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Släpp kroppen fri med Zumba
Läs nästa artikel Släpp kroppen fri med Zumba Släpp kroppen fri med Zumba