News55

Släpp kroppen fri med Zumba

Artikelbild
Ana Martinez
Ana Martinez
Uppdaterad: 21 aug. 2015Publicerad: 21 aug. 2015

Zumban har intagit Sverige, från Haparanda till Ystad. Många tusen kommer att delta i detta latinoinspirerade dansträningspass nu när höstterminen börjar. Att det lär finnas 150 miljoner utövare av Zumba i hela världen borde ha imponerat på mig, men i början hatade jag Zumban.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här hade några smarta marknadsförare i USA paketerat de latinamerikanska dansrytmerna under nytt namn och globalt lanserat Zumba som ett nytt, copyrightskyddat varumärke. Vilken fräckhet. De latinamerikanska folkdanserna är ett kulturarv och tillhör folken i Latinamerika.

Zumban, tyckte jag upprörd, var som plundringen av inkaguldet fast i ny tappning. Aldrig att jag skulle vifta på rumpan till latinomusik och bli delaktig i den koloniala stölden av det latinamerikanska folkets immateriella kulturarv!

Men så hände det att doktorn på den årliga hälsokontrollen gav sin obevekliga dom: “Förhöjda blodsockervärden. Metaboliskt syndrom. Ät sundare, motionera varje dag!”.

Gudarna skall veta att svettiga rundor i skogen ”the scandinavian way” inte är min grej, jag är en asfaltblomma från storstaden Buenos Aires.

– Gå på Zumba! Du kommer att identifiera dig med hemtrakternas toner och då blir motionen av, det rådde mig en ursvensk besserwisserväninna.

– Du, hemtrakternas toner för mig är den melankoliska rioplatensiska tangon, inte glada tropikrytmer, bet jag av.

      LÄS MER: Min gråtfyllda flykt ut ur Zumbasalen

Den colombianska dansen cumbia ingår i zumbakonceptet. Avståndet mellan Buenos Aires och Bogota är lika stort som mellan Stockholm och Sicilien. Inte är väl Tarantella hemtraktstoner för en Dalmas?.

ANNONS

Fylld av inre motstånd gick jag på mitt första zumbapass. Skulle en rund, erfaren kvinna med en platt rumpa (mer kastiliansk än tropisk), våga härma de outtröttliga kubanska “mulatas” med sina aprikosformade bakar när de rör underkroppen till salsarytmerna?

– Allt är tillåtet, ni är bjudna på ZUMBAPARTY! skrek ledaren.

Det blev ”lösenordet”. Den dansgalna inom mig kom ut ur garderoben.

Kroppen blev fri som en kalv på grönbete och den botaniserade glatt bland zumbakonceptets fyra grunddanser: salsa, merengue, cumbia och reggaeton (kan en tant verkligen dansa reaggaeton? Ja, det kan hon, se på mig). Brasiliansk samba, flamenco, afro och orientinspirerad musik kan också förekomma i mindre doser.

“Man låter sig hänryckas av härlig musik, det blir en lustfylld träning!”, det sa Johan Holmsäter, grundaren av Friskis & Svettis, redan på 80-talet.

En zumbadansklass och ett Friskis & Svettis-gympapass är gruppträningskusiner. Båda koncepten innehåller uppvärmning, styrka, nedvarvning och stretch. Båda har små ”koreografier”, lätta att komma ihåg i stunden. Båda varvar snabba rytmer med lugna, båda förmedlar massor av gruppentusiasm som peppar upp individen.

Beto Perez, konstnärlig grundare av Zumba, du är förlåten för att ha tillåtit entreprenörerna Alberto Perlman och Alberto Aghion att paketera ditt latinamerikanska danskulturarv. Ni gjorde det med heder, grundade ett globalt företag som sprider Latinamerikas dansfilosofi i hela världen. Dansa för att manifestera livsglädjen men framförallt: dansa för att ”låta dansen föra bort sorgerna”. Många latinosångtexter uttrycker smärtan förklädd till glädje och därmed blir dansen en besvärjelse mot det onda.

I det ålderssegregerade Sverige är Zumba den mest antisegregerande aktiviteten som finns. I den typiska zumbaklassen viftar kvinnor i alla åldrar från 18 till minst 80 år (och några få män) på rumpan till latinorytmerna tillsammans. För känsliga ”60+ leder” har Beto skapat ”Zumba Gold”.  Alla är välkomna, även en numera (tack vare Zumban) bara lätt överviktig, melankolisk svenskargentinska från Rio de la Plata som jag.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS