News55

Detta gör Helena Bergström obstinat

Artikelbild
Helena Bergström ryter ifrån när det kommer till ett synsätt i hennes bransch som hon anser är förlegat. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 okt. 2023

Regissören och skådespelaren Helena Bergström, som levt större delen av sitt liv i rampljuset, fyller snart 60. Och det finns saker som upprör henne i den bransch som hon verkar i.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under hela sin karriär har Helena Bergström upprörts av de förlegade skönhetsidealen som förekommer i branschen. Hon stötte på det redan när hon var runt 20-års åldern och kom till USA för att provspela. Det pratades om att hon behövde förändra sitt yttre och fixa tänderna.

Helena Bergström blev obstinat, tackade nej och det blev ingen karriär på andra sidan Atlanten. En del av styrkan kommer från den tidiga förebilden Ernst-Hugo Järegård som hon arbetade tillsammans med. Han uppmuntrade henne att stå på sig och gå sin egen väg: ”Om du tänker för mycket på vad folk tycker så kommer du inte att våga göra någonting”, sade han framgår av en intervju med Helena Bergström i Femina.

Sätter en norm

Hon berättar att hon personligen är starkt emot att förändra utseendet med operationer och injektioner av botox och fillers.

– I grund och botten så sätter det en press på kvinnor. Syns man på film och på tv så har man ett visst ansvar. Vi som syns sätter en norm!

Samtidigt understryker Helena Bergström att hon inte fördömer någon.

– Jag kan förstå att det är jobbigt att se sig själv i spegeln. Att se hur man åldras. Jag tycker inte heller att det är lätt alltid. Jag ser mig själv på film och tänker ”nää …” Men det handlar om att acceptera också. Jag vill inte ta bort mina uttryck. Och jag vill visa hur någon som snart fyller 60 år ser ut. säger hon och fortsätter:

– Vem förändrar man sig för? Är det för män? Är det för en själv? Vad är vad egentligen? Det är viktigt att reda ut. Det här var faktiskt en av anledningarna till att jag tackade ja till Talang. Utomlands sitter jurymedlemmarna och skriker att de som framträder ska förmedla känslor, men själva sitter de där med helt stela ansikten. Att se kvinnor som Marie Göranzon är fantastiskt! Det är så viktigt att få åldras och att få fortsätta synas.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS