News55

Här är gratismaten från skogen

Artikelbild
STOCKHOLM 20200730 Ett trädgårdsland fullt med ogräset kirskål. Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610
News55
News55
Uppdaterad: 19 juli 2023Publicerad: 19 juli 2023

Priserna på grönsaker når rekordnivåer till följd av inflationen, och många kämpar med att hantera de stigande matkostnaderna. I takt med detta har intresset för ätbara ting i naturen ökat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Södertäljeområdet arrangeras nu växtvandringar för att öka kunskapen om gratis mat som finns att plocka i naturen, rapporterar SVT Nyheter.

Trädgårdsbiologen Emilia Rekestad hjälper intresserade i Järna och Södertälje att identifiera ätbara vilda växter. Hon betonar att de flesta gröna växter går att äta om man har tillräcklig kunskap. Enligt henne är cirka 90 procent av de gröna växterna omkring oss faktiskt ätbara. Trots att det finns giftiga växter där ute, är de relativt få till antalet.

Ätbara blommor

Skogen erbjuder inte bara bär och svampar, utan också många ätbara blommor. För att få ut den bästa smaken gäller det att plocka dem vid rätt tidpunkt, oftast när de precis har slagit ut.

Det behövs ingen lång vandring för att hitta ätbar mat. Till exempel kan man hitta växter som jordreva, tusensköna och maskrosblad i trädgården. Dessa växter betraktas ofta som ogräs, men kan faktiskt användas i matlagning.

Även kirskålens späda blad och blomknoppar kan användas till att göra pesto eller tillsättas i sallader. Emilia Rekestad rekommenderar även att prova fruktträdens blommor, och att ta bort vissa för att få större frukter senare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS