News55

Tio viktiga biomarkörer för att leva till 100

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

En studie från Karolinska institutet visar vilka hälsovärden som kan vara bra att hålla koll på för att leva ett långt liv. Det rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare vid Karolinska institutet har studerat skillnaderna i blodet mellan de som blivit 100 år och de som inte levt lika länge. Resultaten, publicerade i GeroScience, visar att det finns skillnader i blodet mellan grupperna redan från 65 års ålder.

I studien ingår 44 636 svenskar i åldrarna 64–99 år. Av dessa blev 2,7 procent 100 år gamla. Karin Modig, docent i epidemiologi och forskargruppsledare för gruppen Åldrande och hälsa vid Karolinska institutet, är en av författarna till studien.

– Vi kan se att redan från 65 års ålder hade de som skulle bli 100 år gamla mer gynnsamma blodvärden, även om skillnaderna inte är jättestora. Till stor del tror vi att biomarkörerna formas av livsstil, men även genetiska faktorer spelar in, säger hon till DN.

Studien fokuserar på tolv biomarkörer som är vanliga att undersöka inom vården. Bland annat metabol hälsa, inflammation och näringsstatus. Tio av dessa markörer kunde kopplas till livslängd. Studien visar bland annat att högt kolestrol inte nödvändigtvis försämrar dina chanser att bli 100 år.

– Icke-hundraåringarna har något lägre värden än vad hundraåringarna har. Ett högt kolesterol i hög ålder medförde inte lägre sannolikhet att bli 100 år i vår studie, förklarar Modig.

Gunnar Engström, professor i epidemiologi med särskild inriktning på hjärt- och kärlsjukdomar vid Lunds universitet, förvånas inte över resultatet.

– Hos medelålders personer finns det mycket stark evidens för att lägre kolesterol minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men om man börjar komma över 75 år blir det vanligare att ett lågt kolesterol är en sjukdomsmarkör. Det kan till exempel handla om en inflammation, en tumörsjukdom eller en depression som sätter ner aptiten och gör att man inte får i sig tillräckligt med näring, säger han till tidningen.

Tre andra biomarkörer som visade sig vara betydelsefulla för livslängd var glukos, järn och urinsyra. Den sistnämnda markören förvånade forskarna mest. Av individerna med låg urinsyra blev fyra procent 100 år, medan endast 1,5 procent nådde samma ålder bland de med hög urinsyra.

ANNONS

– Både glukos och urinsyra är sammankopplat med övervikt och högt blodtryck. Det är saker man ska vara observant på om man vill bli 100. I synnerhet högt blodsocker och högt blodtryck, konstaterar Engström.

Forskarna bakom studien skriver dock att de inte kan dra några slutsatser om hur stor roll livsstil och genetik påverkar människors chanser att bli väldigt gamla. Men det kan vara en god idé att hålla koll på sin glukos och njur- och leverfunktion.

— Och inte oroa sig så mycket för ett högt totalkolesterol när man uppnått en viss ålder, säger Karin Modig.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS