News55

Ida Johansson-fallet: 19-åringen åtalas för våldtäkt, mord och brott mot griftefriden

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 07 dec. 2015Publicerad: 07 dec. 2015

19-åringen har erkänt mordet på Ida Johansson, 21, och åtalades i dag av åklagare Robert Näppi. 19-åringen hävdar att han bara fick en impuls att döda när han var i joggingspåret. "Det blixtrade till i huvudet", säger han om mordet och skändningen av kroppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den misstänkte 19-åringen har erkänt mordet på Ida Johansson som i augusti hittades död i ett joggingspår i Upplands Väsby efter att hon anmäldes försvunnen av sina föräldrar bara några timmar innan.

    LÄS MER: Leif GW Persson: mördaren hade sexuellt motiv

Försökte gömma kroppen

I stämningsansökan står det att 19-åringen överfallit och brottat omkull Ida Johansson i joggingspåret innan han berövat henne livet genom strypning. Efter mordet flyttade 19-åringen kroppen ungefär 15 meter. Därefter förgrep han sig sexuellt på kroppen, skändade den och försökte gömma den under mossa och pinnar.

Inte allvarligt psykiskt störd

Enligt vittnesförhör med personer som befann sig i eller i närheten av joggingspåret ska 19-åringen ha följt efter en annan kvinnlig joggerska innan Ida Johansson blev hans offer. Enligt vittnen såg han inte ut att vara arg.

      LÄS MER: Åklagaren om Leif GW Perssons signatur-teori – ”Stämmer naturligtvis inte alls”

Den gripne mannen har genomgått två rättspsykiatriska undersökningar under tiden han suttit häktad och det senaste beslutet visar att han inte var allvarligt psykiskt störd när han begick mordet. I läkarundersökningen sade han att han är “farlig” när han är arg.

ANNONS

“Blixtrade till i huvudet”

I förundersökningen berättar 19-åringen att han var arg när han mördade Ida Johansson eftersom han hade bråkat med sin far den dagen. Han gick i joggingspåret för att lugna ner sig men när han såg Ida Johansson “blixtrade det till” i hans huvud och han fick en impuls att döda.

Strax efter tio på morgonen åtalades 19-åringen av åklagare Robert Näppi.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS