News55

Bibi Andersson 80 år i dag

Artikelbild
STOCKHOLM 2004-04-01
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 11 nov. 2015Publicerad: 11 nov. 2015

En av Sveriges internationellt mest kända skådespelerskor fyller jämnt - vi gratulerar Bibi Andersson på 80-årsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bibi Andersson föddes i Stockholm 1935 och debuterade som 18-åring i en reklamfilm för tvålen Bris där hon spelade en prinsessa som fick ge en svinaherde hundra kyssar för att få en tvål. Regissör var en viss Ingmar Bergman.

Men skådespelarintresset hade väckts mycket tidigare när hon som liten började i barnteatergruppen Kottarna, inspirerad av sin storasyster Gerd som senare kom att bli premiärdansös.

15 roller i Ingmar Bergman-filmer

Bibi kom in på Dramatens elevskola 1954 och efter examen tog Ingmar Bergman med henne till Malmö Stadsteater där hon förblev till 1959. Därefter uppträdde hon på Dramaten under många år.

Genom åren har det hunnit bli totalt över 90 filmroller varav 15 regisserade av Ingmar Bergman. Utöver Smultronstället, Det sjunde inseglet och Sommarnattens leende är Bibi Anderssons kanske mest minnesvärda bergmanroll hennes porträtt av syster Alma i Persona där hennes växelspel med Liv Ullman anses var en av de allra största skådespelarprestationerna i svensk film. För sin roll fick Bibi en av sina totalt fyra guldbaggar, den sista erhöll hon för bästa kvinnliga biroll i Arn – Tempelriddaren för sju år sedan.

      LÄS MER: Noomi Rapace i Ferrari-film

Fyrfaldigt guldbaggebelönad

Bibi Andersson hann även med en något brokig hollywoodkarriär i bland annat olika western- och katastroffilmer, men hennes mest kända utländska film blev den danska, oscarbelönade Babettes gästabud där hon hade en biroll som hovdam.

ANNONS

Under 2000-talet fick Bibi en comeback i filmer som Det blir aldrig som man tänkt sig och Elina – som om jag inte fanns, filmer som hon i båda fallen belönades med birollsguldbaggar för sina insatser.

När Bibi Andersson fyllde 70 år intervjuades hon i Helsingborgs Dagblad om sitt liv. Då levde hon i den sydfranska byn Tourrettes-sur-Loup tillsammans med sin make, läkaren Gabriel Mora Baeza och såg fram emot en lugn och trygg ålderdom (”Kan man inte bara få vara senior och ha det lite skönt nu?”). Om att fylla 70 sa Bibi att hon inte kände så värst mycket; ”Men det är ju ett steg. Och det gäller att att se till att benen bär i fortsättningen också.”

      LÄS MER: Ranelid skriver bok om skådespelare

Drabbades av en stroke 2009

Men så blev det dessvärre inte. Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en massiv hjärnblödning och vårdas idag permanent på Stockholms sjukhem. Hon är rullstolsburen och behöver hjälp dygnets alla timmar, men talet som hon tidigare hade mycket svårt med har sakta gått framåt.

”Bibi är lycklig. Hon får så bra vård, hon älskar personalen och personalen tycker om henne” sade maken Gabriel till Expressen 2013 och berättade att hon ofta får besök av sina många gamla vänner.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS