News55

Debattör: "Landets gamla lider i tysthet"

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 01 okt. 2015Publicerad: 01 okt. 2015

Inrätta en hjälptelefon för landets gamla i behov av hjälp. Det föreslår Maritta Selin, aktiv i äldrefrågor, som menar att politikerna vägrar se hur problemen växer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många äldre i vårt land saknar en instans att ringa när de behöver hjälp. Att kontakta det sociala är för de flesta födda på 1920- till 1940-talet fyllt med skam och man väljer istället att lida i det tysta.

Maritta Selin, pensionär och aktiv i Folkpartiet, skriver idag på SVT Opinion om hur man bör inrätta en hjälptelefon för äldre av samma typ som exempelvis BRIS, Barnens rätt i samhället. Hos PRIS – ”Pensionärernas rätt i samhället” som Maritta föreslår att tjänsten kunde heta – ska man kunna få hjälp med sina problem utan att behöva kopplas fram och tillbaka innan man får prata med rätt person, något som är vanligt bland dagens instanser och som tar på krafterna hos den som kanske inte har så mycket ork.

“Jätteskämmigt för äldre att be om hjälp”

– Det är jätteskämmigt för många äldre att inte kunna klara sig själva, att behöva be om hjälp, säger Maritta Selin till News55. Man ska klara sig själv för det har man alltid gjort. Men det är ju inte så himla lätt alla gånger. Till och med en sådan sak som bostadstillägg tar för många personer emot att ansöka om.

Maritta menar att dagens äldre förknippar de sociala myndigheterna med gamla tiders fattighus och att man därför inte vill ha med dem att göra, inte ens i riktiga krissituationer.

Tidigare var det distriktsköterskorna som var de äldres regelbundna kontakt, som man kunde vända sig till med sina problem och frågor. Men när man plockade bort dessa ryckte man undan benen på en oerhört stor grupp människor, menar Maritta Selin.

–Som vanligt är det de allra svagaste som hamnar i kläm i samhället. Men även bland andra tar det emot enormt att visa sig svag, man ska hålla uppe fasaden till varje pris.

“Politikerna är alldeles för flata”

ANNONS

Maritta betonar att många äldre är väldigt ensamma, särskilt bland männen är det sociala livet många gånger begränsat.

–Ensamheten är jättestor i det här landet och självmordsstatistiken bland äldre män är riktigt skrämmande. Hade de haft någonstans att vända sig kunde man undvika många tragedier.

Vad skulle du vilja säga till folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström?

– Att han helt enkelt öppnar upp ögonen och börjar förstå hur det ser ut för de äldre. Politikerna har varit alldeles för flata. Man har blundat och inte tagit till sig befolkningsstatistiken som visar att vi å ena sidan lever längre men samtidigt blir lite skröpligare. Men det här kanske är en fråga som inte är tillräckligt fin och inte har tillräckligt hög status bland politikerna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS