News55

Håll dig på benen när halkan kommer

Artikelbild
MALMÖ 2012-12-09
Carina Löfkvist
Carina Löfkvist
Uppdaterad: 21 nov. 2015Publicerad: 21 nov. 2015

Dags att plocka fram broddarna för i helgen fryser det på i större delen av landet. Samtidigt rapporterar socialstyrelsen att antalet halkolyckor är de lägsta på över tio år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det blir kallare i hela landet. Nu i helgen kommer det in ett område med snöfall över Sydsverige och i Skåne är det risk för ett par decimeter nysnö från lördag kväll till söndag middag. I mitten av nästa vecka blir det ännu mer snöfall i norr och regn i söder. Även om det kan vara plusgrader på dagen gör den kallare luften att vägbanor fryser, varnar Gunilla Grafström, meteorolog på SMHI.

Med kylan kommer också halkolyckorna.

– Se upp för svarthalkan där det inte sandas.

       LÄS MER: Dröm dig bort till Karibien

Förra året hamnade 1 800 personer på sjukhus på grund av vurpor vilket är lägsta siffran sedan 2001 rapporterar Socialstyrelsen. Fjolårets siffra kan jämföras med 2011, då en tuff vintersäsong orsakade över 4 800 registrerade halkolyckor i landet.

Stolar i butiksentréer hjälper

Martin Engman, samhällspolitisk chef SPF Seniorerna som har 810 föreningar i hela landet arbetar med att förebygga fallolyckor bland annat genom att få kommuner att dela ut gratis broddar.

– Yngre halkar och faller mest på vintern men äldre trillar året runt. Fallolyckor kostar samhället 10 miljarder per år. Vi arbetar också med att påverka butiker att ha stolar i entréerna så att det går att sätta sig där och ta av och på broddar.

ANNONS

      LÄS MER: Veckans solstråle – gratis broddar

Något Martin Engman hoppas på ska bli till hjälp i framtiden är all smart teknik som nu börjar användas inbyggd i till exempel skor som gör dig stadigare eller har broddar som fälls ut när det behövs.

– Ingen av oss vill tänka på att vi blir sköra men det blir vi. Det kommer hela tiden nya generationer som blir äldre och inte har erfarenhet av hur det är så vårt arbete pågår löpande.

Var inte rädd

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap jobbar de även med att informera inför vintern.

– På hemsidan Dinsäkerhet.se finns allt möjligt men bland annat en flik för de som är äldre om vinter, kyla och halka med checklistor på sådant som är bara att tänka på när det blir kallt. Var inte rädd för att gå ut och röra på dig under vintern, tänk bara på att vara rätt utrustad, säger Stefen Anering som är enhetschef för enheten för den enskildes säkerhet på MSB.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS