News55

Här är de farliga vägarna under jul och nyår

Artikelbild
ÖREBRO 20150121
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 dec. 2015

Ungefär 15 personer dör i jul- och nyårstrafiken varje år. Konsumentorganisationen Motormännen uppmanar nu till en säkrare resa och listar de farliga vägarna. – Till skillnad mot vad många tror är en Europaväg inte detsamma som en säker väg, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I jul- och nyårstrafiken dör cirka 15 personer och 1 000 personer skadas enligt statistiken, det rapporterar konsumentorganisationen Motormännen i ett pressmeddelande.

Under julhelgen beräknas cirka två miljoner personer ge sig ut på de svenska vägarna.

– De stora resdagarna brukar vara den 21:a och 22:a december och det är också då flest dör och skadas i trafiken, men i år har många möjlighet att ta långledighet vilket innebär att resandet blir utsträckt över flera dagar. Det minskar trycket på våra vägar, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Antalet olyckor har minskat marginellt under de senaste 10 åren men antalet som omkommer eller skadas allvarligt i dessa olyckor har minskat desto mer.

– Det beror på att fordonen och framförallt infrastrukturen blivit säkrare, främst genom utbyggnad av mötesseparerade vägar.

Var utvilad när du kör

För att göra resan säkrare är det bra vinterdäck som gäller, att anpassa farten till väglaget och att vara utvilad när man kör. Motormännen menar att högtrafikerade mötesvägar är den största anledningen till dödsfall i jul- och nyårstrafiken. Därför borde flera vägar förbättras.

Farliga vägar: E10, E12, E14

ANNONS

Att göra en högtrafikerad väg till mötesfri beräknas minska dödligheten med 80–90 procent, enligt Motormännen. Som trafikant kan man planera och göra sin resa säkrare genom kunskapen om vilka vägar som är farliga under julen, exempelvis hela E10, E12 och E14.

– Har man även möjlighet att välja säkra motorvägar och mötesseparerade 2+1-vägar, då har man gjort mycket för att minska sin olycksrisk.

Kräver ansvar

Motormännen vill lyfta frågan om mötesseparerade vägar för att belysa problemet och kräva ansvar.

– Till skillnad mot vad många tror är en Europaväg inte detsamma som en säker väg. Mer än hälften av våra Europavägar har hastighetsgränser över 80 kilometer i timmen och saknar mötesseparering. När trafikintensiteten ökar på dessa vägar innebär det att flera av våra farligaste vägar under jultrafiken är just Europavägar, säger Erik Kjellin.

Motormännens tips för en säkrare resa:

  • Ha bra vinterdäck med godkänt mönsterdjup och rätt lufttryck
  • Kontrollera alla lampor och torkarbladen
  • Fyll på, och ta med extra, spolarvätska
  • Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar
  • Packa rätt. Tungt bagage längs ned och mot ryggstödet. Förvara inget på hatthyllan
  • Ta med underhållning till barnen
  • Ha med extra varma kläder och något ätbart
  • Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme
  • Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon
  • Ta paus ofta om du åker långt, planera in stopp längst vägen
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS