News55

Klimatforskarnas nya varning – läget allvarligare än FN inser

Artikelbild
Kraftig översvämning i Norge förra året. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 22 juli 2015Publicerad: 22 juli 2015

Ett internationellt forskarlag varnar i en ny rapport för att klimatläget är allvarligare än man tidigare trott. Stigande havsnivåer, kraftiga översvämningar och ödeläggande stormar kan bli verklighet även om vi når FN:s klimatmål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskningsrapporten som är skriven av den världsledande klimatforskaren James Hansen och sexton kollegor kommer att publiceras den här veckan i “Atmospheric Chemistry and Physics” en fackvetenskaplig tidskrift som ges ut av Europeiska geovetenskapliga unionen.

Om den nuvarande klimatutvecklingen fortsätter menar forskarna bakom rapporten att vattenståndet kan komma att höjas både mer och snabbare än vad tidigare prognoser visat. Redan inom 50 år kan havsnivån stiga till farliga nivåer.

Forskarnas prognos skiljer sig från den som FN:s klimatpanel har enats om. Enligt FN bör den globala uppvärmningen inte överskrida 2 grader, men Hansens forskarlag menar att redan denna nivå är för hög och beskriver FN:s klimatmål som “mycket farligt”.

– Skillnaden beror på att de har räknat på en av de värst tänkbara utvecklingarna. FN är mer konservativa men håller samtidigt öppet för att värre scenarion än deras är möjliga, säger Per Wikman Svahn, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI. Han har inte hunnit läsa den nya rapporten, men säger att James Hansen är en av de mer erkända forskarna inom området.

      LÄS MER: Klimatet får betala när vi skeppar varor tvärs över jorden

Forskarna har räknat på en modell där det smältande färskvatten från glaciärer får utvecklingen att accelerera i en allt snabbare takt.  De prognostiserar att smälttakten för västra Antarktis kan komma att fördubblas redan inom tio år. Den stora mängden smältande färskvatten kommer enligt modellen att rubba saltvattenbalansen i världshaven och stoppa cirkulationen av varmt och kallt vatten. Utveckligen skulle leda till större temperaturskillnader mellan tropiska zoner och polområdena. De förstnämnda skulle bli betydligt varmare medan de sistnämnda skulle bli kallare. Temperaturkontrasterna  skulle i sin tur kunna leda till fler och kraftigare stormar än vad vi idag är vana vid.

Rapporten har väckt stor intresse inom forskarvärlden.

– Resultaten kommer att publiceras i en tidskrift med en mycket öppen och transparent granskningsmetod. Många forskare kommer säkert att vara intresserade av att titta på deras prognoser, säger Per Wikman Svahn.

ANNONS

Tidningen Washington Post har bett flera klimatexperter att gå igenom resultaten i förväg.  Mottagande bland dessa har dock varit blandat. Alla forskare som tidningen har frågat instämmer i varningen för stigande havsnivåer, men flera ställer sig tveksamma till en avstannad värmecirkulation i världshaven.

– Rapporten är intressant men innehåller många “tänk om-scenarion”, säger klimatforskaren Kevin Trenberth till tidningen.

Men även om forskarna inte är helt överens om hur fort utvecklingen går, anser samtliga att det akut krävs en förändring för att stoppa den nuvarande uppvärmningen.

– Om vi fortsätter att värma upp jorden i samma takt som nu är en avsevärd ökning av havsnivån trolig. Tidsaspekten är fortfarande osäker, men rapporten tar oss närmre ett svar. Med tanke på vilka risker som är inblandade är det dags att mänskligheten gemensamt släpper foten från gaspedalen, säger klimatforskaren Michael Oppenheimer till Washington Post.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS