News55

Ministern: Var femte äldreplats har försvunnit

Artikelbild
STOCKHOLM 2016-03-11
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 06 juli 2016Publicerad: 06 juli 2016

Under de senaste tio åren har var femte plats på äldreboende försvunnit, något som barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér tog upp under ett framträdande i Almedalen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under rubriken ”Kultur, mångfald och möjligheter för en åldrande befolkning” talade bland annat barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i Almedalen under tisdagens seminarie som arrangerades av Stiftelsen Äldrecentrum och Svenskt Demenscentrum

Åsa Regnér tog bland annat upp det faktum att äldrefrågor hör till de allra minst uppmärksammade under Almedalsveckan

– Det borde vara mer fokus på det både i Almedalen och överhuvudtaget i debatten, sa Regnér och menade att en del av förklaringen låg i att det sedan regeringen tillträdde inträffat andra betydande händelser som ett stort flyktingmottagande och decemberöverenskommelsen och dess upphörande.

      LÄS MER: Äldreministern testade “äldredräkt” – blev 85 år

“Allvarlig utveckling”

– Det har inneburit att den här sortens frågor inte riktigt fått utrymme och det tycker jag är väldigt tråkigt.

Åsa Regnér tog bland annat upp den stora minskningen av antalet äldrebostäder i Sverige, totalt har 20% av bostäderna försvunnit under de senaste tio åren – trots ett ökat behov.

– Det här tycker jag är en väldigt allvarlig utveckling som förstås får effekter på äldres möjligheter att kunna flytta till ett äldreboende, sa Regnér under sitt framträdande i Fornsalen på Gotlands Museum.

ANNONS

      LÄS MER: Köerna växer till äldreboenden i hela landet

Ofrivillig situation

– Men det skapas också en kedja av att hemtjänsten blir ett alternativ alldeles för länge. Den så kallade kvarboendeprincipen som ska utgå ifrån att ”Jag bestämmer att jag vill bo hemma och få stöd så länge jag kan i mitt hem” har ibland omvandlats till en ofrivillig situation där man tvingas vara ensam, rädd och känna sig skröplig och ändå få hemtjänst istället för att flytta till äldreboende.

Därför har regeringen beslutat om ett investeringsstöd på 150 miljoner kronor för att påverka och stimulera byggandet av äldrebostäder men exakt hur detta stöd kommer att fördelas ville Åsa Regnér inte ge besked om i dagsläget.

– Under sommaren kommer vi att återkomma med hur de här medlen konstrueras om man uttrycker det så.

      Club55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS