News55

Radio- och TV-programmen som fälldes 2015

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 dec. 2015Publicerad: 18 dec. 2015

TV4:s "Så mycket bättre", SVT:s "Värmlandsnytt" och SR:s "Studio Ett" är några av de program som Granskningsnämnden för radio och TV fällt under året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt har nämnden hittills fattat 50 fällande beslut, det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Nämnden har även fattat 469 friande beslut och elva program kritiseras utan att fällas.

Kränkande mot judar

Granskningsnämden för radio och TV har bland annat fällt SR:s “Studio Ett” för ett inslag som nämnden ansåg var uppenbart kränkande mot judar. Det var i en direktsändning från februari som programledaren intervjuade israels ambassadör. Under intervjun frågade programledaren om judarna hade något ansvar för den ökade antisemitismen. Inslaget stred därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft, skriver nämnden i beslutet.

Riskerar särskild avgift

Ett inslag i SVT:s regionala program Värmlandsnytt fälldes för att de stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet och TV4:s “Så mycket bättre” fälldes för att ha sänt felaktigt utformade sponsringsmeddelanden, och riskerar en särskild avgift om 300 000 kronor.

De program som fälls får offentliggöra beslutet. Vid fällning som berör ekonomiska intressen kan nämnden ansöka hos länsrätten om att programföretaget ska betala en särskild avgift.

Anmälningarna ökar

Antalet anmälningar från privatpersoner har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2014 nåddes en topp på nära 3 000 vilket är betydligt fler än året innan, visar statistiken. De flesta anmälningar prövas dock inte av nämnden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS