News55

Se upp - nu ökar bränder orsakade av levande ljus

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 27 nov. 2015Publicerad: 27 nov. 2015

Förra året ökade det totala antalet utryckningar på grund av levande ljus för första gången på sju år, det rapporterar nyhetsbyrån Siren. Detta ska du tänka på när det är dags att tända adventsljuset på söndag.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 1998 har nästan varannan brandkårsutryckning till följd av levande ljus som orsakat bränder skett i december, det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inför första advent.

Mossan fortfarande boven i dramat

Flest insatser gjordes i Göteborg, som toppar kommunlistan med sina 20 bränder år 2014 i jämförelse med år 2013 då tio bränder orsakades av levande ljus. Strax efter Göteborg kommer Stockholm med 15 utryckningar år 2014, följt av Helsingborg och Jönköping med nio utryckningar och fem i Gävle.

– När det gäller levande ljus är det fortfarande mossan i adventsljusstaken som är en vanlig orsak till bränder, säger Hans Andersson, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen, till News55.

– Framförallt märker vi det under tredje och fjärde advent då det första ljuset har brunnit ner, det är likadant varenda år.

Trots att många har slutat med mossa säljs det fortfarande i vissa affärer. Hans Andersson menar att försök till att impregnera mossan inte är ett säkert alternativ.

Räcker med en gardin som fladdrar till

– Undvik mossan istället och se även till att ha adventsljusstakar i material som inte är brännbart. Tänk också på placeringen av ljusen, det räcker med att en gardin fladdrar till för att det ska ta eld.

ANNONS

När det gäller ljusslingor exempelvis i julgranen är det bäst att dra ut kontakten istället för att skruva ur ett ljus.

– Det kan bli glapp, förklarar Hans Andersson.

Och har man inga levande ljus att vara aktsam över kan man ändå slänga ett öga på spisen.

– Generellt sett är det glömda spisplattor som orsakar flest hemmabränder.

Totalt var det 240 utryckningar i landet år 2014 på grund av levande ljus, i jämförelse med år 2013 då det var 219.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS