News55

Sparekonom kritiserar regeringen som vägrar ge pensionssparare en andra chans

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 07 aug. 2015Publicerad: 07 aug. 2015

Tillhör du en av dem som fortsätter sätta av pengar till ditt pensionssparande varje månad? I så fall kan du vara på väg att åka på en blåsning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avdragsrätten för privat pensionssparande ska slopas den 1 januari 2016. Det betyder att de som fortsätter sitt privata pensionssparande kommer åka på en rejäl skattesmäll, skriver SvD.

– Vi har bland annat skickat fysiska brev i flera omgångar, mejlat och upplyst om de nya reglerna och ringt kunder som ändå inte agerat utan fortsatt sätta in för mycket pengar, förklarar Maria Landeborn, spareknom på Skandia, för News55.

Stelbent av regeringen
Men trots att banker i Sverige fortsätter jobba med att informera sina kunder kan ett stort antal av de två miljoner svenskar som använt sig av denna form av sparande, ha missat eller glömt informationen, enligt SvD.

Och regeringen vill inte ge spararna en andra chans. Det innebär att personer som kommer sätta in pengar från årsskiftet blir dubbelt beskattade. Pengarna är dessutom låsta och kan inte tas ut förrän den sparande har fyllt 55 år.

– Jag tycker det är dåligt och stelbent att folk ska dubbelbeskattas för detta pensionssparande, det sänder helt fel signaler, menar Maria Landeborn.

– Varför ska det vara lättare att låna pengar än att spara pengar? säger hon och kritiserar regeringens kalla hand.

Både Skatteverket, Svensk försäkring och Bankföreningen har bett regeringen att ge spararna en till möjlighet att kunna ta tillbaka sina pengar från kontot. Men det är blankt nej. I en lagrådsremiss står det att informationen aviserades i god tid och att spararna därmed också har haft god tid på sig att anpassa sig till de nya reglerna.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS