News55

Sverige riskerar bostadskrasch

Artikelbild
©SCANPIX SWEDEN 20030701
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 06 okt. 2015Publicerad: 06 okt. 2015

Sveriges bostadsmarknad är på väg att krascha. Det varnar nu Konjunkturinstitutet för i en rapport som SVT har tagit del av.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till SVT.

Tidigare har man kunnat förklara uppgången med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader. Något som inte längre är möjligt, enligt Konjunkturinstitutets rapport.

Kvadratmeterpris på 100 000 kr i Stockholm

Priserna på bostäder har fördubblats på tio år och bara under det senaste året har de ökat med över 15 procent. I Stockholms innerstad är det nu många lägenheter som säljs för över 100 000 kronor kvadratmetern. En ökning som enligt Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén inte kan forstätta i alla evighet.

      LÄS MER: Huspriser fortsätter att rasa

Det som är extra oroande är enligt Mats Dillén just att uppgången pågått så länge som den har gjort.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger Mats Dillén.

Råd till privatpersoner: Ha marginaler i budgeten

ANNONS

Den senaste tiden har även flera internationella organisationer varnat för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Både Internationella valutafonden (IMF) och OECD anser att det behöver vidtas mer åtgärder för att dämpa de skenande bostadspriserna.

Mats Dilléns råd till privatpersoner är en medvetenhet om risken att priserna kan falla en del framöver.

– Man måste också förstå att man kommer att ha mindre pengar över och se till att ha marginaler i budgeten, säger Mats Dillén till Aftonbladet.

– Det är en svår situation, i alla fall om man köper i de stora städerna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS