News55

Tv-profilen Janne Josefsson: ”Bland det jävligaste jag filmat”

Artikelbild
GÖTEBORG 20080317 - Journalisten Janne Josefsson på SVT:s Uppdrag granskning
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 25 nov. 2016Publicerad: 25 nov. 2016

TV-profilen Janne Josefsson, 62, kunde inte hålla tillbaka tårarna när han i SVT:s jubileumsavsnitt berättade om Zussana, en ung flicka från Litauen, och ett möte som han aldrig kommer att glömma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under SVT:s jubileumsavsnitt som Janne Josefsson, programledare för det uppskattade TV-programmet “Uppdrag granskning”, blev märkbart berörd av att prata om sitt möte med Zussana, en ung flicka som han träffade under inspelningen av en dokumentär om trafficking.

– Det var så fruktansvärt hemskt. Det är bland det jävligaste jag filmat, säger Janne Josefsson till Nöjesbladet.

     LÄS MER: Hur kommer SVT att funka som 60-plussare?

Rymt från barnhem

Janne Josefsson reste för Uppdrag gransknings räkning till Litauen och gjorde två dokumentärer om trafficking. Vid ett tillfälle träffade han den 14-åriga flickan Zussana i ett fängelse. Hon hade gripits av polisen efter att ha rymt från ett barnhem. Hon tog droger och utnyttjades sexuellt.

– Hon är i sin hallicks våld. Han var på väg att sälja henne för 10 påsar heroin eller någonting till Turkiet. Det var så fruktansvärt hemskt, säger Janne Josefsson till Nöjesbladet.

     LÄS MER: Anna Croneman ny dramachef på SVT

“Polisen gjorde fel”

ANNONS

Janne Josefsson kände i efterhand att polisen gjorde fel som släppte in honom för att kunna intervjua Zussana.

– Jag kände där att vi exploaterade henne som alla andra jävlar även om vi har ett väldigt gott syfte och därför blev jag väldigt berörd av det. Samtidigt har jag stått i sådana här situationer många gånger. Jag hade aldrig kunnat fortsätta att vara journalist om jag tagit hand om henne, tagit hem henne till Sverige och adopterat henne. Men man är ju människa. Jag var berörd då och jag blev berörd i sändningen också, avslutar han.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS