News55

Datum satt för fortsatt rättegång mot Bålstapappan

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 20 nov. 2015Publicerad: 20 nov. 2015

Rättegången mot den man i 35-årsåldern som sitter häktad åtalad för mord på sin nioåriga dotter fortsätter den 14 december i Uppsala tingsrätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den avslutande delen av rättegången mot pappan som knivdödade sin dotter i Bålsta har skjutits upp då Uppsala tingsrätt ville ha ytterligare expertutlåtande om mannens psykiska tillstånd vid händelsen. I dag meddelades det att rättegången fortsätter den 14 december.

      LÄS MER: Bålstapappan åtalas för knivmord på sin dotter

Den rättspsykiatriska undersökningen som blev klar förra veckan visade att mannen var påverkad av en allvarlig psykisk störning när han dödade sin dotter men att han för närvarade inte lider av en allvarlig störning. Det besked som tingsrätten nu inväntar är ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd om pappans förmåga att inse innebörden av knivattacken och att anpassa sitt handlande därefter.

– Jag har ännu inte sett den nya handlingen, den kommer förhoppningsvis måndag den 7 december, säger kammaråklagare Liselotte Herschend, till News55.

Pappan är åtalad för att ha huggit ihjäl sin dotter, grov misshandel av mamman genom att hugga henne med kniv i samband med att hon försöker skydda dottern, misshandel av mammans vuxna dotter genom att hugga henne med en matkniv samt försök till misshandel av dennes pojkvän genom att hugga med matkniven mot honom.

Förnekar brott men har minnen

Pappan förnekar brott, han säger att han saknar minnesbilder från händelsen, dock minns han svagt att han hämtar en kniv i köket och att han utdelar enstaka hot mot dottern. Bara några timmar innan flickan höggs ihjäl sökte mannen hjälp för psykiska besvär på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Röster i huvudet

ANNONS

Mannen har i förhör berättat att det var röster i huvudet – från Gud – som sade till honom att han var tvungen att mörda dottern för att det skulle ge henne evigt liv, det berättar kammaråklagaren Liselott Herschend under en presskonferens.

Dottern knivhöggs i huvudet och i bröstet, skadorna i bröstet var anledningen till att hon avled på sjukhus. Pappan menar att han på grund av psykisk sjukdom saknat uppsåt till gärningarna.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS