News55

Forskare: Så mycket styr politiker över äldreomsorgen

Lokala politiker har stor makt över äldreomsorgen
Lokala politiker har stor makt över äldreomsorgen visar ny forskning. Foto: Pontus Lundahl / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Lokala politiker har större makt över socialtjänst och äldreomsorg än vad många kanske tror. Det framkommer av en ny studie vid Linköpings universitet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Doktoranden Sara Wittberg har undersökt den strukturella politiska kontexten inom äldreomsorgen och belyser relationen mellan biståndshandläggare och lokala politiker i Sveriges 290 kommuner. Studien “Handlingsfrihet – till vem? Lokala styrdokument och agentproblemet mellan politiker och biståndshandläggare i Sveriges socialtjänst” är publicerad i European journal of social work

– Den synliggör hur lokala politiker påverkar det sociala arbetet. Genom den delegation politikerna ger biståndshandläggare kan de styra professionens handlingsutrymme och utöva kontroll över det mandat handläggarna har. Allmänhetens generella antagande är att handläggarna fattar beslut men det är ju i praktiken politikerna som beslutar vilket mandat biståndshandläggarna har, berättar hon för Socionomen.

politiker styr över äldreomsorg
I en av fem kommuner får handläggare inte fatta beslut om plats på särskilt boende. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Biståndshandläggares möjlighet att fatta beslut begränsas av politikernas kontroll, vilket bidrar till en mindre självständig profession. Deras utrymme att använda sin kompetens skiljer sig dessutom kraftigt åt, beroende på vilken kommun de jobbar i.

– Biståndshandläggarnas delegation visade sig variera stort mellan olika kommuner. Sättet politikerna utövar kontroll på varierar beroende på vilken typ av service det handlar om. Det kan till exempel vara en begränsning i antalet timmar hemtjänst handläggaren får besluta om, eller att handläggaren måste följa kommunala riktlinjer vid beslutsfattande eller samråda med en chef innan hen får fatta vissa beslut, förklarar Wittberg och fortsätter:

– Det fanns också exempel där handläggaren helt saknar delegation. I över 60 procent av de policydokument jag gått igenom finns det någon typ av begränsning i delegationen och i en av fem kommuner får handläggare inte fatta beslut om plats på särskilt boende.

Synliggör inflytandet från politiker

Sara Wittberg tycker att studien berör en viktig demokratisk fråga som fler borde fundera över. 

ANNONS

– Många tror att omfattningen av stödet till äldre styrs på nationell nivå så allmänheten behöver få upp ögonen för hur styrningen av äldreomsorgen fungerar och vilket inflytande deras lokala politiker har.

Läs vidare:

Därför sågar PRO rapport om äldreomsorgen

Här skärs det kraftigt ner på äldreomsorgen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS