News55

Äldre syns allt mer i kulturen

Artikelbild
TROLLHÄTTAN 2015-04-21
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 mars 2016

Trots att den äldre befolkningen blir allt större och allt mer kulturellt aktiv har målgruppen ibland glömts bort vid kultursatsningar. Men nu verkar en förändring börja skönjas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som de äldre blir allt fler konsumerar de allt mer kultur. Det skriver Dagens Nyheter som tagit en titt på hur det ser ut med landets kulturutbud för den äldre delen av befolkningen.

Andelen personer mellan 65 och 85 som går på bio någon gång per år har ökat kraftigt, från 18 procent 1989 till 48 procent 2014. Även andelen äldre som besökt teater, dans och konserter har ökat.

Idag är 20 procent av svenskarna över 60 år och trots att de blir allt fler glöms de många gånger bort  vid kultursatsningar, skriver Dagens Nyheter.

Även om några av senare års mest populära filmer haft äldre huvudkaraktärer (t ex ”En man som heter Ove” och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”) var det totalt bara 15 procent av karaktärerna i förra årets filmpremiär som hade uppnått pensionsålder.

      LÄS MER: “Sällskapsresan” till Chinateatern

Romeo & Julia på äldreboende

Kristina Börjeson, chef för enheten för filmstöd på Svenska filminstitutet, tror även helt klart att en äldre publik tilltalas extra mycket av historiska filmskildringar som de kan relatera till, som exempelvis ”Monica Z” och ”Jag är Ingrid”.

Peter Fornstam är ägare till Svenska Bio som driver biografer i hela landet. Han har märkt av ett ökat intresse av en äldre generation biobesökare och vittnar om hur hela foajén kan vara belamrad med rullatorer vid en eftermiddagsföreställning i en mindre, svensk stad.

ANNONS

Även inom teatern har man märkt av en ökning bland äldre besökare och på Borås Stadsteater sätter man upp ”Romeo & Juliet på vårdhemmet Verona”, även om regissören Pelle Öhlund menar att man inte förlagt historien till ett äldreboende för att specifikt tilltala en äldre publik.

– Att karaktärerna är äldre ger en helt annan klang i texten. Vi kommer alla att bli äldre och problematiken – där någon annan, förälder eller barn, försöker kontrollera hur man beter sig kan både äldre och yngre förstå sig på, säger Pelle Öhlund.

      LÄS MER: Så här kan vi bota ohälsa med musik

Fyrtiotalisterna alerta pensionärer

Under den förra regeringen fanns på statens kulturråd en treårig satsning på kulturprojekt på omsorgs- och äldreboenden. Tua Stenström är handläggare och påpekar hur viktig kulturen är för de äldres välbefinnande.

– Det gäller att hålla sig frisk så länge som möjligt och bevara sin kärna. Och ensamheten är den största folksjukdomen, särskilt bland äldre.

På Filminstitutet är Jan Göransson presschef och tror att det ökande intresset från äldre till stor handlar om att fyrtiotalisterna blivit en ny pensionärsgrupp.

– Det är en stor kull, och de är mycket mer alerta än tidigare pensionärer, säger han.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS