News55

Allt färre äldre får plats på särskilda boenden

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 dec. 2016

Tusentals platser på särskilda boenden har försvunnit de senaste åren, samtidigt ökar den äldre befolkningen. Det visar statistik från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. – Konsekvensen blir att det bara är de allra sjukaste som får plats, säger Helle Wijk, docent vid Göteborgs universitet till Nyhetsbyrån Siren.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I snitt 21 procent av befolkningen över 80 år bodde på någon typ av särskilt boende år 2000. Femton år senare hade andelen sjunkit till 13 procent, det visar kommunstatistik från kommun- och landstingsdatabasen Kolada som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Tusentals platser har försvunnit de senaste åren samtidigt som antalet äldre har ökat, säger Helle Wijk, docent vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

– Det finns en ambition i Sverige att låta äldre bo kvar hemma. Det är bra så länge de vill. Men när de inte orkar längre och vill ha en plats då är den situation som nu råder inte bra längre.

      LÄS MER: Äldreboendet för gourmander

Samma utveckling i nästan alla kommuner

Högst andel äldre över 80 år som bor på ett särskilt boende finns i Ljusnarsberg, Överkalix och Arjeplog, enligt Kolada. Medan lägst andel i Gullspång, Boxholm och Malå. I nästan alla kommuner har andelen minskat, en utveckling som enligt Helle Wijk är problematisk.

– Äldre har inte bara behov av att få vård och omsorg, utan också av mänsklig kontakt och av att finnas i ett sammanhang. Då behövs det fler boenden som kan uppfylla de här olika behoven och inte bara plats för de allra sjukaste, säger Helle Wijk till Nyhetsbyrån Siren.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS