News55

Avled efter att ha druckit diskmedel på äldreboende

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 sep. 2017

En vårdtagare på ett äldreboende för dementa tog sig in i ett barnsäkrat skåp, fick tag på en flaska diskmedel och drack. Personen avled senare av förgiftning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En person på ett äldreboende i Stockholmsområdet tog sig in i ett skåp som var barnsäkrat och drack ur en flaska innehållande diskmedel. Vårdtagaren avled senare av förgiftning på sjukhuset.

– Det som har hänt är hemskt, det ska inte kunna hända. Vi ser mycket allvarligt på det, säger Henrik Kennedy, pressansvarig på vårdgivaren Aleris till Nyhetsbyrån Siren.

En i personalen på boendet upptäckte att det fanns risk att vårdtagaren fått i sig diskmedlet. Trots detta vidtogs inga åtgärder. Orsaken till det menar personalen var att denne luktat i vårdtagarens mun samt fått svaret att allt var bra när denne frågat hur vårdtagaren mådde.

      LÄS MER: Avled efter fall i trappa på äldreboende

Fick hjälp att gå till sängs trots kräkningar

På kvällen blev vårdtagaren allt sämre och kräktes, men trots det fick denne hjälp att gå till sängs innan ambulans senare tillkallades.

– Sjuksköterskan var snabbt på plats, men det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Så här i efterhand är det klart att man kan fundera på om andra vårdinsatser skulle ha kontaktats tidigare, säger Henrik Kennedy till Nyhetsbyrån Siren.

Som åtgärd har äldreboendet skaffat bättre lås till skåpen där diskmedel förvaras för att förhindra att något liknande händer igen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS