News55

Därför riktas hatstorm mot Ikea

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 nov. 2023

Både kunder och politiker har riktat skarp kritik mot Ikea det senaste. ”Hoppas det är ett enskilt misstag och inget ’politiskt’”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ikea är en av alla butiker som under julsäsongen säljer julmust i sina butiker. 

Ikea har dock valt att kalla julmusten för något annat i år – nämligen ”Vintersaga”. Namngivandet av julmusten har väckt starka reaktioner från både kunder och politiker. Det rapporterar Expressen

En bild från Ikea har spridits på X, tidigare Twitter, där julmust säljs under namnet ”Vintersaga”. Valet av namn har debatteras intensivt då många upplever den här typen av namnbyte som ett sätt att försöka ”utradera” julen. 

Tidigare har den här typen av initiativ motiveras av försäljare med att vara mer inbjudande mot de människor som inte firar jul.

En av dem som reagerat på Ikeas namnval är den moderata riksdagsledamoten Katarina Tolgfors. Hon skriver följande på X: 

”Hoppas det är ett enskilt misstag och inget ’politiskt’. Klart det heter julmust!” samt ”Varför kalla det Vintersaga om det är julmust”.  

Ikea har svarat på kritiken. Enligt Ikea så ingår julmusten i en produktserie, likt företagets andra produkter, som i det här fallet också innehåller bland annat glögg, inslagningspapper och ljus. 

– Samma logik som att vi kallar bokhyllor för Billy och inte för bokhyllor, alla våra produkter har ett namn, där man samlar produkter som hör ihop, säger Ikeas presschef Fredrik Norrlid till Göteborgs-Posten.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS