News55

Döende 84-åring tvingades åka taxi - nu kritiseras vården

Artikelbild
STOCKHOLM 20090604
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 11 dec. 2015Publicerad: 11 dec. 2015

Den svårt sjuka, 84-åriga kvinnan hade cancer i hela kroppen, ändå valde man att transportera henne med taxi till sjukhemmet för döende patienter. Efter anhörigas anmälan får Karolinska Universitetssjukhuset nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svårt sjuka Marja-Liisa Laurila, 84, transporterades den 9 februari med vanlig taxi från Karolinska Universtitetssjukhuset i Huddinge till ett sjukhem för döende patienter. Trots att hon hade cancer i hela kroppen och befann sig i livets slutskede. Trots att hon varken kunde röra sig eller tala. Och trots att taxichauffören först vägrade köra henne med anledning av hennes tillstånd. Även på sjukhemmet reagerade man starkt på att Marja-Liisa kom till dem i taxi och man gjorde omedelbart en intern anmälan.

Avled ett dygn senare

Strax efter ankomst till sjukhemmet förlorade Marja-Liisa medvetandet och återfick det aldrig igen. Ett dygn senare avled hon.

Efter anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av Marja-Liisas barnbarn för fel i vården kritiseras nu Karolinska i Huddinge av IVO för bristande bedömning vid val av transport av kvinnan. IVO anser att patienten borde ha fått en liggande transport då hon hade svårt att sitta upprätt.

      LÄS MER: Dementa lämnas inlåsta och ensamma

Anhörig: “Så barockt sjukt”

I ett inslag i SVT Nyheter i februari berättade de anhöriga om sina känslor kring händelsen.

– Det är så barockt sjukt, sade Marja-Liisas svärson Hans Elfström till SVT Nyheter.

ANNONS

– Det borde alla människor förstå att i livets slutskede ska man inte behöva transporteras genom halva Stockholm i en taxi när man håller på att dö.

– Jag trodde inte att det var sant, jag visste inte att en äldre så sjuk människa kunde bli behandlad så. Jag vart helt bestört, sade barnbarnet Johanna Ruotsaari-Elfström som gjorde anmälan till IVO.

– Det som hände Marja-Liisa vill vi inte ska hända någon annan. Det får definitivt inte gå till på det här viset, sade Hans Elfström.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS