News55

Ekonomidoktorn: Låt de äldre investera i bostäder innan det är för sent

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 mars 2016

Sverige befinner sig i en äldreboom och det kommer behöva byggas 350 000 seniorbostäder. Men vem bär ansvaret för den enorma efterfrågan? Det undrar Petter Ahlström, grundare av Seniorvärldskonferensen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våra beslutsfattare saknar en samlad strategi för att tillgodose ett redan nu skrikande behov av bostäder för äldre medborgare, menar Petter Ahlström. Han är ekonomie doktor och grundare av Seniorvärldskonferensen, en mötesplats om hur morgondagens bästa seniorbostäder ska byggas och fungera.

      LÄS MER: Stefan Löfven svarar 9-åring som vill bygga flyktingbostäder i kungliga slottet

“Läget är akut”

Enligt Boverket behöver Sverige bygga över 700 000 nya bostäder. Utöver detta ligger även bostadsbehovet för alla nyanlända medborgare. Totalt kan det komma röra sig över en miljon nya bostäder.

– Läget är akut, säger Petter Ahlström, till News55.

– Av den enkla anledningen att alla 40-talister nu uppnått pensionsålder och att det byggs förvånansvärt lite överhuvudtaget, för seniorer i synnerhet. Dessutom tar det tid att projektera och bygga nytt, fem år i snitt.

      LÄS MER: Regeringen satsar miljarder på äldre – SPF Seniorerna inte imponerade

Landet är i en äldreboom

ANNONS

Han menar att politiker och marknadens aktörer måste “rycka upp sig” och inte längre vänta på andras beslut.

– Samhället behöver det här, vi är mitt uppe i en äldreboom och seniorbostäder måste byggas. Just nu har vi en uppenbar möjlighet att få hjälp att lösa bostadsknuten i hela landet.

Om seniorer får möjligheten att av egen investeringsvilja flytta till bostäder de själva väljer drar hela samhället nytta av det, menar Petter Ahlström.

– Så, antingen låter vi seniorerna investera i sina bostäder nu, eller så får vi bygga med hjälp av skattemedel senare. Och det är absolut ingen hållbar lösning.

      LÄS MER: SKL gör upphandling om nya bostäder

Seniorerna är marknaden

Seniorerna är marknaden, de har pengar och kan investera i både bostäder och service, säger Petter Ahlström.

– Gör vi det enkelt för dem att byta bostad så gör vi det enkelt för andra. Näringslivet måste erbjuda och visa på möjligheterna som finns. När seniorer flyttar till nybyggda bostäder öppnar det upp bostadsmöjligheter för andra i samhället.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS