News55

Färdtjänst dumpade dement kvinna 13 mil fel

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-10-08
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 maj 2016

Den dementa kvinnan släpptes av 13 mil fel - på Värmdö istället för Väddö. Anledningen tros vara att Färdtjänsts telefonister sitter i Lettland och inte kan svenska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När den dementa och förvirrade gamla kvinnan skulle skjutsas till sin läkare på Väddö släppte färdtjänsten istället av henne på Värmdö 13 mil bort, trots att han inte hade någon specifik adress. Det skriver Nacka Värmdö Posten.

Utan att veta vart hon skulle ta vägen eller var hon befann sig någonstans blev kvinnan stående medan Taxi Kurir-taxin körde iväg.

Lyckligtvis körde Värmdöbon Yvonne Feldt förbi och ringde väninnan Kerstin Wilberg och bad henne ta cykeln och se hur det stod till med kvinnan.

Det tog ett tag innan Kerstin hittade kvinnan, bakom en brevlåda.

      Club 55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab

Fruktansvärt förbannad

– Hon var upprörd och visste inte var hon var, säger Kerstin Wilberg till Nacka Värmdö Posten. ”Ej, ej, ej vara här”, utbrast hon gång på gång.

Kvinnan tog därefter upp sin mobiltelefon och ringde sin boendestödjare Pekka Perkiö som fick prata med Kerstin Wilberg. De bestämde att den dementa kvinnan skulle få följa med hem till Kerstin medan Pekka beställde en ny bil till kvinnan.

ANNONS

– Jag ringde dagen innan och bokade resan åt min klient, berättar Pekka Perkiö. Hon skulle till ett läkarbesök på Centrumvägen på Väddö. Telefonisten pratade dålig svenska och läste inte upp adressen för att bekräfta att den stämmer, som de brukar göra.

Den dementa kvinnans boendestödjare Pekka Perkiö berättar att han blev fruktansvärt förbannad och ringde upp färdtjänsten för att få en förklaring:

– De kopplade mig vidare fyra-fem gånger – till kundtjänsten, till resegarantin, tillbaka till färdtjänsten – och ingen ville ta ansvar för händelsen.

      LÄS MER: Anställd på äldreboende slog till dement kvinna

Färdtjänst: “Väldigt olyckligt”

Pekka Perkiö beställde då en ny bil för att hämta upp kvinnan. Men även denna gång körde man fel – till kvinnans bostad i Upplands Väsby istället för till Värmdö där hon nu befann sig.

Christian Hoffmann, presskommunikatör på Färdtjänst, berättar att Färdtjänst sedan en tid har beställningscentraler i utlandet.

– Vi har personal som sitter i Lettland, men vi har även växlar i Sverige. Man kan bli kopplad till vilken som helst. I det här fallet är det antagligen så att ortsnamnet missuppfattats, Väddö och Värmdö låter ju ganska lika. Hela situationen är väldigt olycklig, säger han.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS