News55

Här skiljer sig flest i Sverige

Artikelbild
ENKÖPING 20131021
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 05 okt. 2016Publicerad: 05 okt. 2016

På hösten är det högtryck på skilsmässofronten. – Semestern är avklarad och det är lång tid kvar till jul. Då passar det bättre på något sätt att ta tag i de här svåra frågorna, säger relationsexperten Lena Cronqvist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att Botkyrka kommun hade den högsta andelen nyskilda i förhållande till den vuxna befolkningen i fjol.

I Stockholmskommunerna skiljer sig allra flest par till skillnad från småstadskommuner som Arvidsjaur, Övertorneå och Storuman där endast mellan en och två promille skilde sig av den vuxna befolkningen under 2015, jämfört med drygt tio promille i Botkyrka. Relationsexperten Lena Cronqvist tror att det bland annat har att göra med storstadens anonymitet och valfrihet.

      LÄS MER: Skilsmässa för Pitt och Jolie

Höstmörkret bidrar

– På landsbygden är det mer social kontroll och fortfarande lite mer av ett tabu att skilja sig. Men generellt sett är bilden av skilsmässan helt annorlunda idag och många fler vill ha rådgivning. Det viktigaste är att inte skynda sig fram och att verkligen prata med varandra, säger Lena Cronqvist till Nyhetsbyrån Siren.

Hösten och i synnerhet september och oktober hör till de månader där flest skilsmässoansökningar lämnas in till tingsrätterna.

– Vi ser alltid en ökning i vårt arbetstryck under den här perioden. Om du lever i ett trasigt förhållande känns det kanske nära till hands att ta ett sådant här steg när höstmörkret kommer, allt blir ju lite tyngre då, avslutar Lena Cronqvist.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS