News55

Hasse känner sig ensam på boendet: "Det är tomt här"

Artikelbild
STOCKHOLM 20150408 - En äldre kvinna med rollator
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2016

Många av landets äldre känner sig ensamma. Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort uppger mer än hälften av personer i äldreomsorgen att de ibland eller ofta besväras av ensamhet. - Det kan finnas flera orsaker, säger Matilda Hansson, utredare vid Socialstyrelsen, till News55.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 – När man hör personalen gå här ute, kan de inte bara titta in och se hur jag har det. Det behövs ju bara fyra fem minuter, men så blir det nästan aldrig.

      LÄS MER: Ensamhet och oro bland många äldre

Mer än hälften känner sig ensamma

Det säger Hasse, som egentligen heter något annat, till P4 Örebro. Precis som många andra äldre i landet upplever Hasse att han känner sig ensam på sitt boende. Hela 58 procent av de som befinner sig i äldreomsorgen uppger att de ibland eller ofta besväras av ensamhet. Det visar Socialstyrelsens årliga kartläggning av äldreomsorgen i Sverige.

Enligt Matilda Hansson, utredare vid Socialstyrelsen, är det svårt att veta exakt vad den upplevda ensamheten beror på. Det kan finnas många förklaringar, säger hon.

– Det sociala nätverket kan ha minskat på grund av att en livspartner och vänner har gått bort, man kanske inte kan delta i aktiviteter på samma sätt som tidigare, man har svårigheter med att röra sig eller att på egen hand ta kontakt med sitt sociala nätverk, säger Matilda Hansson till News55.

Förhoppningen är att Socialstyrelsens siffror ska kunna användas av Sveriges kommuner som ett sätt att komma tillrätta med situationen.

– Uppgifterna i rapporten är tänkta att vara ett underlag och inspiration för kommunerna i deras utvecklingsarbete så att äldre som besväras av ensamhet identifieras och att besvären kan minska eller försvinna, säger Matilda Hansson.

      LÄS MER: Många äldre ensamma i sommar

“Timmar går när man ligger här”

Enligt Hasse kan det ta timmar innan någon på boendet kommer förbi och tittar till honom. Att han är sängliggande gör situationen ännu svårare då han själv inte att kan söka upp sällskap. Trots att han ibland får besök av sin dotter och sina vänner känns dagarna långa.

– Det är tomt hela dagarna och timmarna går när man ligger här. Jag vill att någon ska öppna dörren och fråga “hur är det” just bara titta in.  Så att man känner att man finns till, säger han till P4 Örebro.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS