News55

Ica-butik anmäld för lapp om ”blattar”

Artikelbild
©SCANPIX SWEDEN, 2000-09-07.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 nov. 2015

Tumult i en Ica-butik i nordvästra Skåne ledde till att man satte upp en lapp om ”våld av blattar”. Nu har en av de inblandade anmält butiken till diskrimineringsombudsmannen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en misshandel inne på Ica Nära i Mörarp i början av juli satte butiken upp en lapp där man meddelade att man hade stängt ”på grund av våld mot personalen av blattar”.

Flera kunder blev upprörda av lappens rasistiska ordval och polisen fick in åtminstone fyra anmälningar om hets mot folkgrupp.

I ett mejl till Aftonbladet gav Ica-handlaren sin syn på det inträffade:

”Direkt efter stängde vi butiken och satte upp en lapp som skrevs i vredesmod och som bara satt uppe en kort stund. Vi som jobbar på Nära Mörarp har inga tankar och värderingar som drar folk över en kam, och har många vänner och kunder av utländsk härkomst, och vi ångrar därför att vi skrev på det sättet. Vi ber om ursäkt till dom som tagit illa vid sig.”

Utreds av diskrimineringsombudsmannen

I november gjordes även en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, av en av de inblandade i bråket som föregick den uppsatta lappen.

Anmälaren, en 27-årig romsk man, hade kommit till butiken med sin minderårige lillebror. Enligt anmälan nekades mannen att handla cigaretter med hänvisning till att hans lillebror några år tidigare snattat i butiken. Trots att han bett sin bror lämna butiken nekades mannen att handla och efter tumultet som följde valde både mannen och butiksbiträdet att polisanmäla varandra.

      LÄS MER: Diskriminering slår mot utlandsfödda

ANNONS

Förundersökningen om misshandel lades ner men DO-anmälan har nu lett till att diskrimineringsombudsmannen beslutat att utreda Ica Nära i Mörarp.

I anmälan beskriver 27-åringen hur han uppfattade att grunden för att han inte fick köpa cigaretter var hans etniska tillhörigheter. Mannens advokat menar i anmälan att lappen som senare sattes upp i fönstret styrker att mannen utsattes för diskriminering och kränkande behandling.

–Texten på lappen måste uppfattas som klart rasistisk, skriver advokaten i anmälan.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS