News55

Influensan väntas slå hårt mot äldre

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 dec. 2016

Influensasäsongen är igång och väntas slå särskilt hårt mot landets äldre befolkning, skriver Dagens Medicin. – Epidemin är igång på en låg men ökande nivå i Sverige. Det är något tidigare än vanligt, säger AnnaSara Carnahan till Dagens Medicin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 100 fall av influensa registrerades under förra veckan, vilket är gränsen för att det ska kallas för en epidemi, och i år väntar en särskilt svår säsong för landets äldre, skriver Dagens Medicin.

– Den brukar drabba äldre hårdare. Vi kan förvänta oss en svårare säsong för den åldersgruppen, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Medicin.

      LÄS MER: Allt färre äldre får plats på särskilt boende

Brukar drabba äldre hårdare

Enligt AnnaSara Carnahan har influensan kommit förvånansvärt tidigt i år. Vanligtvis brukar den slå till strax före jul och nå sin topp under januari och februari.

– Epidemin är i gång på en låg men ökande nivå i Sverige. Det är något tidigare än vanligt, säger AnnaSara Carnahan till Dagens Medicin.

      LÄS MER: Experter: Morfinplåster kan vara farligt för äldre

Uppmanar riskgrupper att vaccinera sig

ANNONS

Hur svår årets influensa kommer bli är inte lätt att förutse, men Folkhälsomyndigheten uppmanar alla de som befinner sig inom vissa riskgrupper att så snart som möjligt gå och vaccinera sig.

Äldre över 65 år och personer med kroniska hjärt- och lungsjukdomar är två grupper som bör vara extra försiktiga.

– Allt tyder på att vaccinet fungerar väl i år. Det är inte ett hundraprocentigt skydd, men den som är vaccinerad och smittas blir förhållandevis mindre sjuk, säger AnnaSara Carnahan till Dagens Medicin.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS