News55

Kränkningar och misshandlad personal - Ross Tensta gymnasium hotas med miljonböter

Artikelbild
STOCKHOLM 20040415
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 01 feb. 2016Publicerad: 01 feb. 2016

Misshandlade och hotade lärare, kränkningar och kaosartade lektioner. Situationen är så allvarlig att Skolinspektionen hotar Ross Tensta gymnasium med 2,5 miljoner i vite.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ross Tensta gymnaisum har så pass allvarliga brister att Skolinspektionen hotar med 2,5 miljoner i vite om inte Stockholms kommun åtgärdar problemen, det skriver SVT Nyheter.

Gymnasiet brister på fem av sju punkter, något Skolinspektionen kan konstatera efter att ha obeserverat 35 lektioner.

Bland annat kommer och går eleverna som de vill utan att lärarna reagerar, i många fall är det omöjligt att följa med och förstå lärarens genomgång och elever sitter på lektionerna och ser på film på sina datorer och mobiltelefoner med ljudet påslaget.

Lärarmisshandel och skotthål

Det råder även stora brister i arbetet med att motverka att elever blir utsatta för kränkande behandling. Elever hotar lärare när de blir tillrättavisade vilket lett till att lärarna inte längre vågar säga ifrån, varken när de själva utsätts eller när det är andra elever som befinner sig i skottlinjen.

      LÄS MER: Hotade lärare med skjutvapen

I höstas stängdes flera elever av för slagsmål i skolan och i november misshandlades en elevassistent av tre elever. Strax därpå upptäcktes ett skotthål i matsalen. Totalt gjordes sex anmälningar till Skolinspektionen under hösten.

Hälften av eleverna utan examen

ANNONS

Det senaste året har ett tiotal lärare slutat liksom rektorn och den administrativa chefen. I flera år har antalet elever som söker sig till skolan sjunkit, likaså skolresultaten. Hälften av skolans elever tar inte examen.

Skolinspektionen kräver att Stockholms kommun omedelbart åtgärdar bristerna i två omgångar. Den 15 april 2016 samt 15 augusti 2016 ska insatserna redovisas till myndigheten för att man ska undvika 2,5 miljoner i vite.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS