News55

Lisa Holms mördare utreds för fler mord

Artikelbild
SÄTER 20150707
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 06 jan. 2016Publicerad: 06 jan. 2016

Polisen undersöker om den morddömde Nerijus Bilevicius begått fler mord utomlands, detta då tillvägagångssättet varit extremt ovanligt i fallet med Lisa Holm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den sortens dödligt sexuellt våld som Lisa Holm utsattes för är oerhört ovanligt, menar Niklas Långström, professor och expert på sexualbrottslingar. Detta enligt Göteborgs-Posten.

Därför beslutade sig polisen, när domen mot 35-årige Nerijus Bilevicius föll, att börja leta utomlands efter fall som liknade mordet på Lisa Holm för att få reda på om Bilevicius mördat tidigare.

Okänt liv

En stor del av den morddömdes tidigare liv är okänt för polisen. Vad man däremot vet är att han bodde i England mellan 2005 och 2009 och därefter en kort period i sitt hemland Litauen innan han 2010 kom till Sverige. Tre år senare började han arbeta i Blomberg på Kinnekulle där Lisa Holm mördades i juni förra året.

En något märklig uppgift som den svenska polisen fick från Europol i samband med att man undersökte Bilevicius Englandsvistelse var att hans fingeravtryck gav träff på två olika personer. Denne hade dömts för rattfylla i oktober 2006 och i förhör med svensk polis berättade Nerijus Bilevicius att det var han som sutti vid ratten och att den andre personen var en kompis. Men hur det kommer sig att de två männen delar både fingeravtryck och födelsedatum i den brittiska polisens register är oklart.

Har inte fått svar från andra länder än

– Just nu vet vi inte mer om de här bitarna, säger kriminalkommissarie Lars Johansson, ansvarig för Lisa Holm-utredningen, till Göteborgs-Posten.

Ännu vet man inte heller om det finns några intressanta spår efter Nerijus Bilevicius utanför Sveriges gränser då man inte fått svar från andra länder än, men letandet fortsätter.

ANNONS

Detta har gjorts genom att skicka förfrågan via Nationella operativa avdelningen (Noa) och Nationellt forensiskt centrum (NFC). När någon topsas i Sverige görs en automatisk sökning på dna i det så kallade Prüm-registret men i dag är det bara tio länder som är anslutna till registret.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS