News55

Manifestation för att hedra mördade Lotta - uppmanar folk att måla blåtiror i ansiktet

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 juni 2016

På fredagen hålls en manifestation i Stockholm för att hedra 41-åriga Lotta som misshandlades till döds i helgen. Det är kvinnans vän som arrangerat manifestationen och hon uppmanar alla som ska komma att måla blåtiror i ansiktet för att förstärka budskapet mot våld i nära relationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klockan 15 på fredagen ska en manifestation hållas på Sergels torg i Stockholm. Arrangören, Emelie Nixon, var vän med 41-åriga Lotta som mördades i helgen.

Vill få dit många män

– Jag vill hedra min vän Lotta och i allmänhet markera mot våld i nära relationer. Vi vill få dit så många män som möjligt. Det måste till en förändring, säger Emelie Nixon, till SVT.

Det var lördag den 4 juni som Lotta blev svårt misshandlad i sin lägenhet av en 33-årig man som hade brutit sig in. Mannen och Lotta hade tidigare haft en relation och hon hade polisanmält honom för misshandel under våren. Mannen anhölls då i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

      LÄS MER: Omhäktad för dödsmisshandeln

Tog tillbaka anmälan av rädsla

Men bara några dagar innan Lotta blev misshandlad tog hon tillbaka anmälan och åklagaren valde då att lägga ner ärendet med hänvisning till att Lotta inte ville medverka i utredningen.

Men enligt Lottas anhöriga var det av rädsla för mannen som hon valde att ta tillbaka anmälan, skriver TT. Till nyhetsbyrån säger brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz att utredarens och åklagarens hantering av fallet är ”fullständigt oacceptabel”:

ANNONS

– Att kvinnan inte ville medverka på grund av rädsla för just den här mannen visar på ett stort behov av hjälp. Då ska inte åklagaren backa utan vidta åtgärder.

      LÄS MER: Män som hatar kvinnor och kvinnor som hatar sig själva

Emilie Nixon vill också uppmärksamma rättssystemets behandling av dessa brott.

– Tittar man på hur det funkar i samhället och rättssystemet är det något som inte stämmer. Kontaktförbudet fungerar inte, och de som begår våldsbrott straffas inte tillräckligt. Det är många som känner sig otrygga, säger hon till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS