News55

Nekas skadestånd efter da Costa-fallet - igen

Artikelbild
STOCKHOLM 20050609 ARKIV
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 07 juni 2016Publicerad: 07 juni 2016

En av de två läkare som frikändes i det så kallade da Costa-fallet har återigen ansökt om skadestånd - men blir även denna gång utan ersättning.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Justitiekanslern (JK) har beslutat att den av de två läkare som frikändes från misstankarna i det så kallade da Costa-fallet och som återigen ansökt om skadestånd blir utan ersättning även denna gång.

Mannen hade yrkat på en miljon kronor för den tid han satt frihetsberövad åren 1987-88, men JK hävdar att anspråket är preskriberat. Läkaren hade yrkat på en miljon kronor för frihetsberövandet, och ytterligare 196 000 för förlorad arbetsförtjänst.

LÄS MER: En anhållen för kvinnomord

      Styckad kropp hittades i säckar

Da Costa-fallet är namnet på en rättsprocess som pågick mellan 1984 och 2012 sedan delar av Catrine da Costas styckad kropp hittats i säckar på två olika platser i Stockholmområdet.

En rättsläkaren och en allmänläkare åtalades 1988 för att tillsammans ha mördat och styckat Catrine da Costa på rättsläkarstationen i Solna. De friades för mord men tingsrätten uttalade i sina domskäl att det var “ställt utom allt rimligt tvivel” att läkarna hade styckat den mördades kropp, ett brott som dock var preskriberat. Socialstyrelsen drog även in läkarlegitimationerna för obducenten och allmänläkaren.

Läkarna har tidigare drivit en skadeståndsprocess mot staten i domstol. Den slutade dock med att deras käromål ogillades.

      Club55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS