News55

Ny app ska få äldre att minnas

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2017

De flesta av oss har väl någon gång känt en doft som vi direkt har kopplat till ett specifikt minne. Hushållningssällskapet i väst lanserar nu en app som ska få dementa att känna trygghet med hjälp av minnesbilder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att minnas kan skapa både trygghet och en känsla av ett sammanhang, något som kan vara särskilt viktigt för äldre och dementa. Därför lanserar Hushållningssällskapet i väst en ny app som bland annat är uppbyggd kring minnesbilder, det rapporterar P4 Sjuhärad.

– När man får se, höra eller känna något från förr så väcks minnet just i stunden man får en känsla av trygghet och sammanhang, säger Margareta Frost, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet, till P4 Sjuhärad.

– Minnet kommer inte tillbaka men den tryggheten kan göra att man mår bra även efteråt, fortsätter hon.

“Maträtten får mig att minnas min pappa”

På Hagens äldreboende i Herrljunga har personalen också förstått möjligheterna att med doft och smak locka fram minnen hos de äldre.

– När pappa var nere i källaren och arbetade så gjorde jag spagetti och köttfärssås. Det var min favoriträtt, säger Ingmari Törnvall, en av de boende, till P4 Sjuhärad.

Men det finns fler möjligheter än så till att få de äldre att minnas. Även film, bild och cd-skivor har visat sig inverka positivt på de boende, berättar Luba Ivarsson, en av de anställda. På boendet använder man sig också av något som man kallar Kulturlådor, det vill säga lådor med olika teman som ska få igång de äldres tankeverksamhet.

– Det kan vara teman som bondgård, skola, maträtter som vi pratar omkring, avslutar Luba Ivarsson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS