News55

Ny studie stärker samband mellan demens och hjärt- och kärlsjukdomar

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2017

Det finns flera sätt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Och genom att göra det minskar du också risken att drabbas av demens, det visar en ny forskningsstudie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att äta nyttigt, ha koll på kolesterolet och röra på sig är sådant du själv kan påverka för att minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, och i det långa loppet även minska risken att drabbas av demens, det rapporterar Vetenskapsradion.

Kopplingen mellan demens och kärlsjukdom är ingen ny upptäckt, men en studie som publicerades i tidskriften JAMA stärker sambandet ytterligare. Utgångspunkten är ett protein som kallas Amyloid och som kopplats samman med Alzheimers sjukdom.

– Studien bekräftar tidigare misstankar om att kärlsjukdom i medelåldern kan orsaka ökad risk för Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap i Göteborg, till Vetenskapsradion.

300 medelålders patienter har på 1990-talet undersökts av forskare som har registrerat faktorer som till exempel fetma, högt kolesterol, högt blodtryck och rökning – det vill säga faktorer som ökar riskerna för hjärt-kärlsjukdom.

Ju fler riskfaktorer för kärlsjukdom, desto större risk för demens

Över 20 år senare har forskarna följt upp samma patienter. Det visade sig att proteinet amyloid var betydligt vanligare hos de som tidigare hade visat risk för hjärt- och kärlsjukdomar än de som inte har gjort det. Ju fler riskfaktorer för kärlsjukdom desto större blev risken för amyloid i hjärnan.

Enligt Ingmar Skoog finns det i dag ingen tillräckligt bra behandling för att ta bort amyloid när de väl har bildats. Istället bör man jobba förebyggande.

– Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Så det är väldigt viktigt att man har koll på sitt blodtryck, undviker övervikt, kontrollerar sitt kolesterol, att man motionerar och så vidare. Den här studien stödjer det ytterligare, avslutar Ingmar Skoog.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS