News55

Präst riskerar uteslutning - höll i borgerlig begravning

Artikelbild
TT-helg-begravning
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 jan. 2016

Prästen Kjell Wiklund i Nyköping höll i en borgerlig begravning. Nu har begravningsbyrån Fonus anmält honom till domkapitlet, något som kan leda till att prästen blir av med sin prästkrage.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var den avlidna kvinnans dotter som bett den pensionerade prästen Kjell Wiklund att medverka genom att säga några ord under den borgerliga begravningen. Men när ceremonin närmade sig förstod han att man inte anlitat någon officiant och valde att själv ta på sig uppdraget om än ”civilklädd”, skriver Södermanlands Nyheter.

När Fonus kontorschef Jan-Olof Rosenberg fick kännedom om detta valde han att rapportera händelsen till domkapitlet då prästen anses ha brutit mot kyrkans egna lagar.

      LÄS MER: Fyra av tio svenskar tror begravningsbyråerna luras

Kjell Wiklund själv säger till Södermanlands Nyheter att det var en teologiskt genomtänkt ceremoni:

– Jag använde kristna uttryck och symboler, jag pratade om Gud, gjorde korstecken och läste välsignelsen. Istället för jord lade jag tre veteax på kistlocket. För mig var det ett innehåll som var väl så kristligt som andra begravningar.

“Jag tänkte på hur Jesus skulle göra”

Anmälan kan leda till en enkel erinran eller en varning, det senare innebär en prövotid på tre år som – om Kjell Wiklund gör fler ”misstag” – kan innebära att han tvingas frånsäga sig sin prästtitel.

Wiklund erkänner brottet men försvarar sitt agerande:

ANNONS

– Jag tänkte på hur Jesus skulle göra. Det hade varit okristligt att göra annorlunda. Kyrkan kan uppfattas som stelbent när den istället borde stå för en värme och öppenhet.

      LÄS MER: På väg till graven träffade jag en medmänniska

Ytterligare en präst i Sörmland genomförde i fjol en borgerlig begravning. I det fallet handlade det om en nära vän som valt att lämna Svenska kyrkan och prästen hade vid ceremonin i Flen tagit av sig sin prästkrage och förklarat för gästerna att han skulle hålla i ceremonin som privatperson. Trots det riskerar han att straffas då präster genom löftet vid prästgivningen binder sig att låta ämbetet genomsyras av att verka som ett Kristi sändebud.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS