News55

Så kan du skydda dina äldre anhöriga

Artikelbild
Äldre människor är utsatta för en fara i sitt hem då det många gånger brister i säkerheten.
Tove Linder
Tove Linder
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 jan. 2024

När man blir äldre ökar risken för att dö av en viss orsak i hemmet, som i många fall lätt hade kunnat undvikas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet äldre som dör i bostadsbränder väntas öka kraftigt fram till 2030, enligt Hem & Hyra. Många av den äldre generationen bor kvar i sina bostäder, men dock utan särskilt brandskydd. Den som inte hör brandvarnaren eller har svårt att gå kan vara chanslös om det brinner i lägenheten. För anhöriga finns det flera sätt att stötta äldre familjemedlemmar och vänner genom att ta tillvara på olika brandskyddsåtgärder. Här är några exempel:

Byta batterier i brandvarnare

Om man bor i en hyresrätt är det hyresvärdens ansvar att tillhandahålla brandvarnare men hyresgästen måste sedan regelbundet kontrollera att den fungerar och byta batterier när det behövs. 

Hörs brandvarnaren?

För äldre med nedsatt hörsel kan det vara svårt att höra brandvarnaren, särskilt på natten när hörapparaterna laddas. Det finns alternativ som vibrerar eller skickar ljusblixtar vid larm. 

En lättare brandsläckare

Det kan vara svårt att hantera en sex kilos pulversläckare och då kan mindre och lättare brandsläckare vara ett bra alternativ. Det är dessutom fördelaktigt att ha flera i hemmet, till exempel en vid spisen och en vid sängen.

Kolla elektrisk utrustning

ANNONS

Äldre elektriska apparater är mindre brandsäkra än moderna, så det kan vara en bra idé att inspektera gammal elektrisk utrustning och byta ut den om den visar tecken på skador.

Koll på spisen

En fjärdedel av bostadsbränder startar vid spisen. En spisvakt, som känner av rök, värme eller rörelse, kan vara en förebyggande åtgärd. För att få stöd för detta kan man kontakta kommunens arbetsterapeut och ansöka om bostadsanpassningsbidrag.

Brandvarnare kopplad till trygghetslarmet

Brandvarnare som är kopplade till trygghetslarmet kan skicka signaler till larmcentralen, vilket möjliggör snabbare insatser från hemtjänst och räddningstjänst. Denna tjänst är ännu inte tillgänglig överallt, men man kan fråga på socialförvaltningen för att få information om tillgänglighet i ens område.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS