News55

Sänkt straff för 87-åring som ofredade funktionshindrade

Artikelbild
En 34-årig man har åtalats för sexuellt ofredande av 15 flickor och kvinnor i tonåren i Uppsala. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 dec. 2016

En 87-årig man som tidigare dömts för sexuellt ofredande av två kvinnor med funktionsnedsättning får sin dom mildrad i hovrätten. Den ena kvinnans vittnesmål är, enligt domstolen, inte tillräcklig och mannen frikänns därför från anklagelserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i mitten av februari i år som den 87-åriga mannen besökte cafét i Varberg där de sexuella övergreppen ägde rum. På cafét jobbade ett flertal personer, däribland två kvinnor med funktionsvariationer, som båda uppger att mannen har ofredat dem sexuellt.

      LÄS MER: Granskning: Sexhandel vanlig i norr

Nekar till anklagelserna

Enligt den ena kvinnans utsago, som styrks av vittnesmål från andra i personalen, ska 87-åringen ha lagt handen på insidan av kvinnans lår. Han ska också ha tagit en annan kvinna på brösten och underlivet. Mannen nekar till brott och menar att han endast kramat en av kvinnorna som verkade ledsen samt hjälpt den andra kvinnan upp efter att hon hade ramlat ned från en stol.

Trots sitt nekande dömdes mannen i tingsrätten för sexuellt ofredande mot de båda kvinnorna, men frikänns i det ena fallet i hovrätten då kvinnans vittnesmål, enligt domstolen, inte är tillräckligt. Till grund för hovrättens beslut ligger, förutom det bristfälliga vittnesmålet, mannens höga ålder samt att han sedan tidigare är ostraffad.

I hovrätten döms mannen därför till villkorlig dom och 40 dagsböter på totalt 7.600 kronor för sexuellt ofredande av enbart den ena kvinnan.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS