News55

SAS anmäls för åldersdiskriminering: ”Anställer helst vackra, unga”

Artikelbild
Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2016

SAS anklagas av jobbsökande för att diskriminera de som inte är tillräckligt unga, trots mångårig arbetserfarenhet inom flyget. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen svar från flygjätten.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En 58-årig man med över 20 års erfarenhet som både kabinchef och kabinpersonal har anmält SAS till Diskrimineringsombudsmannen då han upplever att äldre inte ens kallas till intervju.

”Flygbranschen borde utredas eftersom dom helst anställer vackra unga personer utan erfarenhet”, skriver anmälaren som upplever att han blivit åldersdiskriminerad när han utan framgång sökt arbete som kabinpersonal hos SAS.

      LÄS MER: Få döms för åldersdiskriminering

DO kräver svar från SAS

Nu kräver DO svar av flygjätten om dess agerande vid anställningsprocessen, bland annat vill man veta hur SAS gjort urvalet av de som kallades till intervju, hur flygbolaget ställer sig till anmälarens upplevelse av att ha blivit utsatt för diskriminering och hur de ser på anmälarens meriter i förhållande till de som slutligen kallades till intervju för tjänsten.

SAS presschef Fredrik Henriksson säger till News55:

– Vi har på oss till den 28 april att komma in med ett yttrande, innan dess kan vi inte säga så mycket mer om det än att vi kommer att titta på ärendet.

Diskrimineringslagen förbjuder en arbetsgivare att diskriminera en arbetssökande om diskrimineringen har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS