News55

Studie: Äldre chefer är prestigelösa, yngre chefer är egoistiska

Artikelbild
STOCKHOLM 20080528
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 mars 2016

Medan yngre chefer är mer fokuserade på egna mål är de äldre cheferna öppna för att släppa fram andra. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en studie från Göteborgs universitet har det visat sig att äldre chefer är mer prestigelösa och öppna för att släppa fram andra än vad yngre chefer är. För den senare gruppen är det viktigt att framstå som beslutsam vilket gör att man är mindre mottaglig för motargument, mer kontrollerande och mer fokuserad på att nå egna mål. Det rapporterar Lag & Avtal.

Studien som letts av psykologiprofessorn Trevor Archer visar att det framför allt är tre ledaregenskaper som ökar med åren: Tolerans, tillit till andra och möjligheten att utöva inflytande. Samtidigt minskar egenskaper som ordning och intresse för detaljer liksom vinnarinstinkt och lusten att måla upp visioner.

      LÄS MER: Äldre bättre på att ta hand om sin hälsa än yngre

Yngre och äldre lika stresståliga

Det har även visat sig att det inte skiljer sig något åt mellan de äldre och yngre cheferna vad gäller sådant som stresstålighet, initiativförmåga och riskbenägenhet. Tvärtemot vad man kanske kan tro är yngre chefer inte mer spontana än de äldre och de äldre inte mer eftertänksamma i sina beslutsprocesser.

Trevor Archer anser att de yngre gott kan ta till sig av de äldres helhetsperspektiv men anser inte att det direkt finns något som de äldre har att lära av de yngre.

Studien har gjorts av psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. 6 789 personer mellan 30 och 60 år på chefspositioner inom privat och offentlig verksamhet har ingått i studieunderlaget.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS