News55

Svensk-turkiske sångaren Hayati Kafé fyller 75: "Samhället är inte anpassat för äldre"

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 sep. 2016

Sångaren Hayati Kafé har gjort sig ett namn både i hemlandet Turkiet och i Sverige där han bor sedan 1960-talet. I år firar han 75 år i livet och 60 år som artist. ”Jag har haft ett fantastiskt liv och karriär”, säger Hayati Kafé till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grattis på 75-årsdagen och till 60 år som artist – hur går tankarna?

– Jag har ju haft en fantastisk tid i alla dessa år, både som musiker och sångare och det är jag väldigt tacksam för. Jag hoppas att jag kan fortsätta ett bra tag till, och det kommer jag göra så länge jag kan stå på benen.

Du kom till Sverige första gången 1961 för en tremånadersturné med ditt dåvarande band, men din egen Sverigeturné fortgår än idag. Hur kommer det sig?

– Vi gjorde vår första spelning i Helsingborg och blev mycket omskrivna och väl mottagna. Det tog väl fjorton dagar eller så och sedan ville alla att vi skulle spela hos dem. Vi utökade turnén till ett år och sedan ett år till, men sen ville jag göra eget och hoppade av bandet. Sverige är ett fantastiskt land att leva i när det gäller musik och kultur, inte minst med tanke på det fria ordet som var en stor anledning till att jag stannade i Sverige.

Hur ser du på situationen i Turkiet idag när det kommer till yttrandefrihet?

– Det är en hemsk situation i Turkiet. Regeringen håller på med en hel massa för mig helt obegripliga saker. De fängslar människor oavsett om de har gjort något fel och det får stora konsekvenser för människor som sitter och väntar på en rättegång som kanske aldrig blir av. I Turkiet finns ingen yttrandefrihet, inte som i Sverige där man kan säga vad man vill.

Finns det andra skillnader mellan Turkiet och Sverige, när det kommer till åldrande till exempel?

– Jag förstår att vissa gamla beklagar sig, både här och i Turkiet. I Turkiet är det en ekonomisk fråga. Om du har pengar kan du i princip köpa all service du behöver, det är ett mer kapitalistiskt samhälle än Sverige. Om du är fattig har du inte så mycket att säga till om och måste förlita dig på din familj. Men det är inte lätt att bli gammal i Sverige heller. Många människor hamnar på hem och tynar bort. På många sätt är samhället inte anpassat för äldre, fast det är annorlunda för mig eftersom jag jobbar och är igång.

ANNONS

 När du ser tillbaka på ditt liv som artist, finns det något tillfälle som har varit särskilt stort?

– Det första jag tänker på är när jag hamnade på Svensktoppen 1968, det var oerhört stort och jag blev rikskändis över en natt. Ett annat tillfälle var när jag skulle sjunga med en filharmonisk orkester i Düsseldorf på åttiotalet. Det var ett 80-mannaband och jag skulle sjunga amerikanska låtar, jag minns hur jag stod i kulisserna och väntade på att få gå in på scenen. Det var väldigt mycket ”Hollywood” över det hela.

Hur firar du din födelsedag?

– Jag hade stora födelsedagsfester med massor av folk när jag fyllde både 60 och 70 så i år vill jag göra något annat. Jag kommer att vara hemma och ta det lugnt och fira med mina närmaste. Och vänta på min 80-årsdag, skrattar Hayati Kafé.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS