News55

Läkarchef kritiseras för neddragningslarm - stöttas av hundratals kollegor

Artikelbild
STOCKHOLM 20110822
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 21 dec. 2015Publicerad: 21 dec. 2015

När läkarchefen Johan Tjärnström uttryckte oro över alla neddragningar fick han inte det gehör han hoppats på. Nu får han stöd från hundratals kollegor.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När läkarchefen Johan Tjärnström fick nog av alla vårdplatsneddragningarna skrev han ett brev till NU-sjukvårdens sjukhusledning där han beskrev konsekvenserna. Det skriver tidningen Sjukhusläkaren.

Men efter att ha fått kritik från sjukhusdirektören och områdeschefen som menade att brevet bara uttryckte Johan Tjärnströms personliga åsikt får han nu stöd från hundratals kollegor.

I ett namnupprop stöttar kollegorna Tjärnström i hans uppfattning om hur neddragningarna kommer att drabba sjuka och äldre människor om de genomförs.

      LÄS MER: Fortsatt lång vängetid på cancervård

“Mycket märkligt att stänga ned 14 vårdplatser”

”Att stänga ned sammanlagt 14 vårdplatser, det vill säga nästan tolv procent av det samlade vårdplatsutrymmet, på en klinik där det redan i dag råder konstant överbeläggning på vårdavdelningarna är mycket märkligt. Att tro att man kan göra det utan att det skulle få några konsekvenser för patienterna visar på en förbluffande väl utvecklad strutsfilosofi”, skrev Johan Tjärnström i sitt brev till sjukhusledningen i november.

Brevet arbetades fram tillsammans med 60 sektionschefer och kirurger, men trots det ansåg alltså ledningen att det bara handlade om Johan Tjärnströms egen syn på situationen.

      LÄS MER: Överläkaren: “Bristen på vård dödar patienter”

ANNONS

“Osmakligt och sorgligt alltihop”

– Det kan säkert finnas någon på kliniken som inte håller med om exakt alltihop men vi var många som ville författa det här brevet gemensamt, säger Tjärnström till tidningen Sjukhusläkaren.

– Om områdeschefen och sjukhusdirektören ger den här bilden till politikerna om att det bara är en persons åsikt och att jag skulle vara någon form av rättshaverist så blir det väldigt osmakligt och sorgligt alltihop.

Namnunderskrifterna kommer inom kort att lämnas över till sjukhusledningen och från fackets sida hoppas man att fokus ska bytas från person till innehåll.

– Johan har fått ta väldigt mycket skit efter att det här brevet skickades och därför har vi gått ut med namnuppropet för att stödja honom, säger Sarah Jevrem som är ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening och anestesiolog inom NU-sjukvården.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS