News55

Vårdpersonal smiskade boende

Artikelbild
Det riktas hård kritik från personal och anhöriga om hur den mardrömslika vardagen ser ut på två äldreboenden. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 aug. 2017

Personen på äldreboendet blev hårdhänt behandlad och fick smisk av boendepersonalen, det framkommer i en lex Sarah-anmälan. – Vi jobbar aktivt med bemötandefrågor och synen på de äldre. Vi har kommit en bit på väg men ibland blir det fel, säger Patric Rylander, avdelningschef på Södermalms stadsdelsförvaltning, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett boende på Södermalm i Stockholm har lex Sarah-anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anledningen är att en av de boende hade behandlats hårdhänt av vårdpersonalen. Bland annat ska den boende vid två tillfällen fått smisk av en i personalen och även tvingats i säng mot sin vilja.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt det som har hänt, det är oacceptabelt. Jag har gjort bedömningen att händelsen ska rapporteras till IVO, säger Södermalms stadsdelsförvaltnings avdelningschef Patric Rylander till News55.

      LÄS MER: Man låg död hemma i tre veckor

Har varit inblandad i liknande händelser

I lex Sarah-anmälan framkommer att den boende upplevde obehag och kände sig kränkt i samband med händelserna och enligt Patric Rylander har den berörda vårdpersonalen en historia av liknande situationer.

– Vi har tidigare omfördelat arbetsuppgifterna för personen, nu pågår ett personalärende och vi ska se över hur vi ska göra. Allt måste ske enligt en särskild ordning. Man kan inte bara lyfta bort någon, säger Patric Rylander.

– Det bästa sättet för att undvika att liknande situationer sker igen är att fortsätta jobba förebyggande.

      LÄS MER: 90-årig kvinna fick vänta fem timmar på ambulans – nu anmäler dottern

ANNONS

En fråga för arbetsgivaren

– Det är många faktorer som påverkar. Vi kommer fortsätta att jobba aktivt med bemötandefrågor och ha en närvarande arbetsledning. Vi har också lagt om schemat så att den här personen inte ska behöva jobba med den boende. Men i förlängningen är detta en fråga för oss som arbetsgivare: hur ser arbetsbemanningen ut? Har personalen rätt kompetens? Hur hanterar vi olika situationer som kan uppstå? Det är frågor som vi måste ställa oss, avslutar Patric Rylander.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenher

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS