News55

Länsförsäkringar stäms för åldersdiskriminering

Länsförsäkringar
Fackförbundet Forena stämmer Länsförsäkringar för åldersdiskriminering. Foto: Foto: Anders Wiklund / TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

En 69-årig kvinna, som hade bättre meriter, ratades till förmån för en 30-årig kvinna som fick jobbet, enligt fackförbundet. Nu stäms Länsförsäkringar för åldersdiskriminering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 69-åriga kvinnan, som mestadels arbetat som skadereglerare vid Länsförsäkingar i 30 år, blev av med sin tillsvidareanställning under hösten 2022 när hon nått las-åldern.

Efter det varvade hon olika tidsbegränsade anställningar på försäkringsbolaget och sökte ett 18 månader långt vikariat. Men det gick istället till den 30-åriga kvinnan, skriver tidningen Arbetet. Dessutom ifrågasatte en av kollegorna varför hon inte gick i pension istället eftersom det fanns ett behov av att få in fler unga i arbetsgruppen.

Kräver ersättning av Länsförsäkringar

Fackförbudet Forena anser att kvinnan har utsatts för åldersdiskrimering. Forena stämmer Länsförsäkringar i arbetsdomstolen med hjälp av LO-TCO Rättsskydd, fackens juristbyrå, och kräver att hon ska få 100 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Länsförsäkringar stäms i arbetsdomstolen
 Arbetsdomstolen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX 

Kollegan som ifrågasatt Karins val att inte gå i pension hade figurerat som arbetstagarrepresentant i rekryteringsprocessen, skriver Arbetet.

Nekades möte

Den 69-åriga kvinnan ska dessutom ha nekats till ett begärt möte med chefen och två arbetstagarrepresentanter trots att hon kommit till det sista steget i rekryteringsprocessen. Detta motiverades med att de redan kände henne.

ANNONS

LO-TCO Rättsskydd menar att det innebär att hon inte fick en ärlig chans att konkurrera på lika villkor som de andra slutkandidaterna.  

Fackförbundetframhåller också att den 69-åriga kvinnan var mer meriterad för tjänsten än den unga kandidaten som fick jobbet.

– Det är tydligt att hon uppfyller fler av kriterierna än kvinnan som anställdes, säger Linn Munthe, förbundsjuristen som driver fallet till tidningen Arbetet. 

Läs mer:

Hollywood-kändis markerar mot ålderism

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS